dinsdag 29 april 2008

Weelde, weemoed en wildernis

Tiengemeten staat al heel lang op ons verlanglijstje en vandaag is het dan zover. Je kunt er alleen komen met de veerpont (2€ p.p.) en die vaart af in Nieuwendijk op de Hoeksche Waard. De pont is geschilderd in de kleuren van Natuurmonumenten, de beheerder van het eiland. Vorig jaar is het eiland teruggegeven aan De Natuur, vandaar. Het landschap is (letterlijk) op de schop genomen en de dijk is doorgebroken, zodat nu een soort slufter ontstaan is, maar dan van zoet water. Er is ook nog een klein beetje getijdewerking.

Op Tiengemeten kun je drie wandelingen doen in even zovele themagebieden: Weelde, Weemoed en Wildernis, maar die zijn zo kort dat je ze best achter elkaar kunt doen. Het eiland ziet er nu nogal kaal en kleurloos uit. In juni moet alles in bloei staan en is het veel kleuriger. Er is wel veel variatie in het landschap. Poldertjes, akkers, kreken, moeras, al dan niet verlaten boerderijen, ruïnes et cetera. Het omliggende water (Haringvliet) is een natuurreservaat en daar kun je niet komen, er zijn wel beschutte uitkijkpunten. Er rijdt een rattenvanger rond op een quad met laadbak. We stonden op een punt dat we niet goed weten hoe we verder moeten en de rattenvanger redde ons uit de nood. Er zijn de gebruikelijke watervogels te zien, maar ook de zilverreiger die je niet veel ziet. We zagen ook een stel hazen.

De natuur is dus nog volop in ontwikkeling en we komen dan ook zeker nog een keer terug, maar dan in de zomer. Terug bij de veerpont zie ik een Peugeot 305 GLD Break staan zonder kentekenplaten. Schijnt niet nodig te zijn in dit terrein... We wachten op de pont en het begint ongenadig hard te regenen. Dat belooft wat, want op de pont is geen beschutting. Gelukkig stopt het zodra de pont afvaart. Via IKEA weer teruggereden. Je moet toch wat...