zondag 27 april 2008

Holland op zijn mulst

Het is alweer een dik jaar geleden dat we naar Texel gingen. Vorige keer nog met Mariska en Laura. Dit jaar hebben de dames geen tijd. Laura zit op Corfu en Mariska is hard bezig met afstuderen. De boot was niet vol, hoewel het hoogzeizoen is (meivakantie). Er vlogen weer de nodige meeuwen mee, dat is toch elke keer weer een leuk schouwspel. Aan de overkant gingen we eerst naar Oudeschild. Daar wordt momenteel de haven verbouwd. Nieuwe kades, meerpalen, steigers et cetera. Snackbar Veronica was nog dicht, dus maar de boterhammetjes aangesproken. Het winkeltje was gelukkig wel open. Carla zocht naar een leuke kikker voor bij de 'vijver', niet gevonden.

We spotten nog een Peugeot 203 (v.a. 1948). Volgende stop is Oosterend, een gezapig dorpje met schattige straatjes. Daarna de Cocksdorp in het Noorden. Op de dijk heb je uitzicht op de vuurtoren met rechts Vlieland. In de buurt zwemmen honderden hooliganzen. Bij de vuurtoren een patatje gescoord die bijna van onze tafel afwaait. De vuurtoren is nu omgeven door honderden meters zand. Dit is Holland op zijn mulst! Het leuke is wel, dat je de vuurtoren van een heel ander kant/afstand kunt bekijken. Hierna gaan we naar de Slufter. We wandelen dit keer (voor het eerst) helemaal tot aan het water. De zee ligt nog weer honderden meters verder. We zijn moe en willen nog even in Den Burg gaan rondkijken.

Via de Koog en het achterliggende bos rijden we nog even langs Tyeslemore, waar we in een grijs verleden nog vakantie hebben gehouden. Dat was in het pré-Peugeottijdperk. Met de trein naar Den Helder, met de bus naar de boot, dan oversteken en met gehuurde fietsen naar Tyeslemore. Tassen achterop. De hele rit duurde 6 uur!

Omdat het zondag is zijn vrijwel alle winkels dicht, maar de terrasjes zijn open. Dit is wel relaxed. We hebben om 17.30 in de Worsteltent gereserveerd en we hebben nog wat tijd over. We rijden er naar toe via Den Hoorn. Veel te vroeg komen we aan, maar dat is geen bezwaar. De bediening is wat traag, dus het tijdvoordeel wordt snel ingelopen. Het eten is goed, alleen niet van het oude niveau. Ook laat de bediening steekjes vallen. Zo verkopen ze geen sigaren meer vanwege het rookvrije karakter, maar wel sigaretten...

Moe maar voldaan aanvaarden we de terugreis. Ik zet de radio aan om te horen hoe het Feyenoord vergaan is. Het is het laatste kwartier en ze staan 2-0 voor. Morgen staan we op de Coolsingel!