woensdag 8 juli 2009

Van beige naar zwart-wit

Een kleine 23 jaar geleden moet beige la couleur de l'année geweest zijn. Die conclusie moet je wel trekken als je onze badkamer, toilet en keuken aanschouwt, het is beige wat de klok slaat. Gelukkig komt daar nu een eind aan. Voornoemde vertrekken worden in september vervangen door zwart-wit exemplaren. Begin mei kregen we de langverwachte brief over deze renovatie, vijf weken later gevolgd door De Brochure. Gisteren hadden we het gesprek met de projectleider van PWS en de uitvoerder van Breijer, de aannemer. Dat was nodig, omdat de brochure wemelde van de fouten. Na dit gesprek keken ze rond of er nog bijzonderheden waren. Er werden foto's en aantekeningen gemaakt, waarschijnlijk om later aansprakelijkheid uit te sluiten. Vandaag zijn we in de modelwoning geweest om de laatste twijfels weg te kijken.

De badkamer en het toilet beneden is een simpel verhaal, deze worden vervangen met standaard materialen. Grootste veranderingen zijn een hangend toilet, een heus stopcontact en een glazen douche-enclave. Op onze leeftijd moet je het kennelijk ook wat spannender maken. De douche is ook 10 cm groter in het vierkant. Wij ook ben ik bang, dus dat komt goed uit. Het toilet beneden wordt een duoblok, verder niet zo spannend allemaal. De vloeren worden zwart en het keramiek wit.
De keuken is een ander, interessanter verhaal. We hebben de keuze voor een standaard keuken zonder inbouwapparatuur (behalve de oven, bakplaat en afzuigkap dan), of een hoekkeuken met extra inbouwapparatuur naar keuze. Dit laatste is dan wel tegen een zekere huurverhoging. Daar zagen we nogal tegenop, maar de gebruikte apparatuur is dermate duur, dat het toch wel de moeite waard is (in totaal ruim 2.500€). Helaas heeft de oven geen draaispit. Vaarwel gegrild kippetje!
 
De keuken wordt een Bruynzeel Excellent (geen typeaanduiding genoemd) met RVS handgrepen. We hebben gekozen voor wit met een Duropal zwart 'granieten' aanrechtblad. Verder een inbouw vaatwasser en dito koel/vries- combinatie (net als de rest) van Atag.

Probleempje echter met een hoekkeuken is de verwarming. Deze wordt verplaatst van onder het raam naar de lange muur en komt dan bijna tot aan de woonkamer. Jammer, want daar wilden we net de buffetkast neerzetten die nu in de kamer staat. Na enig gepuzzel het ik een briljante oplossing gevonden: de Änga van Ikea. Eigenlijk is dit een Tv-meubel, maar door zijn vorm uitermate geschikt voor onze keuken. Deze kast bestaat namelijk uit een aantal verticale buizen waartussen je ladekasten en planken kunt plaatsen, op door jouw gekozen hoogten. Zodoende kun je de kast 'boven de radiator' laten beginnen.

Daaronder kun je dan de pedaalemmer en keukenkrukje kwijt. De maten zijn perfect, net zo breed als de radiator en de magnetron (die trouwens dezelfde handgreep heeft als de keukenkastjes) past er ook precies in. Eind september zijn wij aan de beurt, dan zitten we wel drie weken in de rotzooi. We zullen het zonder douche moeten doen (er is een douchegelegenheid in de straat) en een emmertje gebruiken om het toilet beneden door te spoelen. Je moet er wat voor over hebben!