Wie
dit blog een beetje volgt weet dat ik altijd bezig ben om in kleine
stapjes mijn geluidsinstallatie in de huiskamer te verbeteren.
Vorige keer liet ik al doorschemeren dat ik weer iets in gedachten had, namelijk een nieuwe eindversterker. Maar je had er al één hoor ik u en mijn vrouw vertwijfeld in koor roepen! Klopt, maar er waren toch diverse redenen hiervoor te gaan.
De eerste reden is natuurlijk dat ik het niet kan helpen. Meer steekhoudend was dat na aanschaf van diverse Cambridge Audio componenten de Rotel RB-1552 mkii er een beetje flets en afwijkend bij afstak. Dat is natuurlijk ook niet echt een goeie reden, dus ik op zoek naar een echte upgrade ten opzichte van dit apparaat. Na een lange zoektocht kwam ik uit op de 19,1 kilo wegende Cambridge Audio Azur 851W. Dit apparaat komt uit een hoger segment dan de CXC en CXNv2, maar die range kent geen eindversterker doch twee geïntegreerde versterkers, de CXA 60 en CXA 80. Aangezien de CXNv2 tevens als voorversterker dient is daar geen behoefte aan. Eén en ander aangeschaft bij iEar in Tilburg, waarbij de Rotel voor een goede prijs is ingeruild.
Los van het bloedstollend fraaie maar ingehouden uiterlijk, heeft deze in de vakpers geprezen versterker de volgende unieke voordelen boven de Rotel en vergelijkbare soortgenoten:
- "Klasse XD" versterking, kort door de bocht houdt dit in dat de eindtransistoren permanent, variabel onder spanning worden gehouden, waardoor harmonische vervorming in de hogere frequenties wordt geëlimineerd. Voor de kenners: klasse A kwaliteit, klasse B efficiëntie maar dan beter.
- "Terrapin Buffering", wat inhoudt dat het ingangssignaal wordt gebufferd en altijd dezelfde weerstand heeft alvorens naar het versterkingsgedeelte te worden gestuurd.
- Twee ringkerntransformatoren, de kleine voor het ingangscircuit, de grote voor het versterkingscircuit.
- Vijfvoudige beveiliging in geval van oversturen, oververhitting en wat dies meer zij.
- De mogelijkheid tot uitbreiding met een tweede exemplaar, hetzij voor het gebruik voor bi-amping dan wel als dual monoblock, waarbij het uitgangsvermogen resp. bijna wordt verdubbeld dan wel ruim verdrievoudigd.
Zo understated als de voorzijde er uit ziet, zo ehh sexy toont de achterzijde. Ten opzichte van de Rotel een echte aan/uit schakelaar en de nodige voorzieningen voor het gebruik van meer dan één exemplaar. De netsnoeraansluiting is afwijkend, aangezien deze versterker in theorie meer stroom kan trekken dan een standaard snoertje toelaat.
Na twee weken inspelen kan ik wel zeggen dat het beter klinkt. Het laag is dieper en strakker, er zijn meer details waarneembaar. En het ziet er fantastisch uit natuurlijk, ook belangrijk!
Roddeltje: vandaag ontdekte ik dat iTunes vanaf de laptop via Airplay kan streamen naar de CXNv2. Dit spaart weer een USB kabel en Jitterbug uit, welk combo naar de installatie op zolder verhuist.
De tussenstand:
- Compact Disc loopwerk: Cambridge Audio CXC [05/2016]
- Voorversterker/streamer: Cambridge Audio CXNv2 [10/2018]
- Laptop: Toshiba Satellite Pro R50-B-157 [09/2015]
- Blu-ray Disc speler: Sony BDP-S6700 [01/2018]
- Digitale TV/Radio: Motorola VIP1853 [02/2013]
- Network Attached Storage (NAS): Synology DS2018play [11/2018]
- Interconnect: Oehlbach XXL Series 2 X XLR [02/2019]
- Eindversterker: Cambridge Audio Azur 851W [03/2019]
- Luidsprekerkabel: Supra Quadrax 4x2.0 bi-amp CombiCon [01/2018]
- Luidsprekers: Bowers & Wilkins CM8 S2 gloss black [10/2017]
- Hoofdtelefoon: Sennheiser RS 120 II [02/2017]