zondag 14 juni 2020

Get a Roon

Vroeger was alles beter, of nee, anders. Als kleine jongen was ik al vroeg met muziek bezig, luisterend naar de Philips buizenradio van mijn ouders of de platenwisselaar die er onder prijkte met 16, 45 en 78 toeren platen uit hun collectie en die van mijn broers en zusters. De eerste keer dat ik echt mijn oren spitste was met I feel fine van the Beatles (1964), daarna ging het snel. Van mijn oudste broer kreeg is een transistorradiootje voor mijn verjaardag, het was de Summer of Love. Dat was de start van mijn audio avontuur. Nu, nadat talloze apparaten de revue zijn gepasseerd, nadert een aantal jaren voor mijn pensioen van dit bouwsel de voltooiing. En dan niet met een apparaat, maar met software: Roon!

Pakweg afgelopen vier jaar heb ik met gepaste regelmaat mijn installatie uitgebreid en verbeterd. Drijfveren waren ambitie en nieuwe technologie. Dat laatste vooral ingegeven door het fenomeen streamen. Ik begon met door mijzelf geripte cd's via de Blu-ray speler vanaf mijn oude NAS. Daarna de muziekservice Deezer via de ChromeCast audio, een cadeau van dochter- en schoonzoon lief. Aansturing geschiedde met een app op de Smartphone. Vervolgens stapte ik over op Spotify aangezien dat op een gegeven moment gratis werd aangeboden door provider XS4All. Vorig jaar tenslotte bood Ruud me een slot aan op zijn Tidal family account. Tidal is, vanwege de hoge kwaliteit, een must voor de muziekliefhebber. Dat kwam trouwens goed uit, want mijn Cambridge Audio CXN v2 Series 1 streamer kan sinds begin dit jaar Tidal streamen. Dus toen in april bekend werd dat de CXN na een firmwareupgrade "Roon Ready" werd, was het pleit beslecht.

Streamen kan op veel manieren. Ikzelf stream rechtstreeks met de CXN vanaf de NAS, of via de laptop met iTunes, telefoon of tablet (diverse apps), al naar gelang het moment of mate van bedieningsgemak. De bron kan dus ook Tidal zijn (een on-line music service) vanaf alle eerder genoemde apparaten. Je raadt het al, het is het één of het ander.

Enter Roon. Met Roon is het mogelijk je eigen collectie (intern) en Tidal (extern) op één hoop te vegen. Met behulp van de onderliggende metadata is het dan een peulenschil om bijna elk denkbaar stukje informatie te benaderen, zoals hoezen, teksten (ook in scrollende karaoke vorm), de biografie van de artiest, de recensie van het onderhavige album etc. etc. Je kan Roon ook opdracht geven vergelijkbare muziek erbij te zoeken, de sky is the limit. Het fijnst vind ik al mijn muziek shuffelen, ik noem dat RadioLeo. Komende jaren zit ik gebeiteld. Technisch gesproken zijn er ook voordelen, want Roon kan het oorspronkelijke digitale signaal upsamplen naar het hoogste formaat dat je streamer aan kan.

Tja, en dan de bediening. Roon draait op je laptop (de Core) en dan via een USB kabel naar je streamer (de Output). Om nou elke keer naar je laptop te wandelen is ook weer zo wat, dus dat kan ook via je smartphone of tablet (de Remote). Nou komt het: de telefoon is hiervoor niet zo geschikt, want veel te klein. Een tablet is beter, maar Carla vond dat ik dan te veel beslag op die van haar zou leggen, dus heb ik maar uit arren moede een iPad Mini 2019 aangeschaft. Je moet toch wat!


De tussenstand:

Audiobronnen 

Versterking

AV-bronnen

 Weergevers

Netwerk
Mobiel
Software

maandag 8 juni 2020