donderdag 25 juni 2015

Parque Natural da Arrábida

Tijd voor ontspanning. Nu we toch aan gene zijde van de Taag zijn, ligt een tochtje door Parque Natural da Arrábida voor de hand. Hier zijn we al eens eerder geweest, in 2011 en 2013. We gingen met twee auto's, Sander en Mariska met een gehuurde FIAT en wij met de Peus. Omdat er een lampje kapot was in de FIAT stopten we bij een benzinestation onderweg. Via Sétubal reden we, na wat navigatieperikelen, de goede kant op. In de stad ervoeren we nog wat road rage, een patser in een BMW kon het niet verkroppen dat ik voorrang had (of nam, daar wil ik vanaf wezen). Toeteren, alarmlichten aan, langzaam voor me gaan rijden, the works. Hoofd koel houden dan gaat het vanzelf over. 

Het park is een enorm natuurgebied, waar aan de kust gerecreëerd mag worden. Er staat ook een cementfabriek, waarschijnlijk vanwege de logistiek (ligging aan zee). Onze eerste stop was bij
Parque de Merendas da Comenda, een soort zeearm die behoorlijk ver het land ingaat. Er is een picknickplaats waar mensen uit de wijde omtrek hun zelf gekochte of gevangen sardines komen grillen. Het is een vrolijke chaos, Wij liepen langs het water naar de zee, een fotogeniek tripje.



Via allerlei sympathieke kronkelwegen belanden we bij de volgende stop, een moderne ruïne van wat ik vermoed een of ander zeepaviljoen of iets dergelijks. Het ligt halverwege Praia da Figuerinha en Praia dos Galapos. Het heeft een soort fascinerende vaagheid, eigenlijk.



Omdat de maagjes gingen rommelen zetten we koers naar Sesimbra, een bekende bad- en vissersplaats. We hadden onze zinnen gezet op gegrilde sardines. Na een valse start op het terras van een eettentje aan de boulevard, belandden we bij Restaurante O Canhão, een tentje met het terras in een smal steegje waar de was van de buren boven je hoofd wappert. Laura en Mariska waren hier al eens eerder geweest. De sardines worden buiten op houtskool gegrild, het vuur wordt aangewakkerd door een half gesmolten föhn. Na de dis nog even flaneren op de boulevard. Sander kocht een aantal slippers (2).



De volgende dag werd er, onderbroken door een kort bezoek aan de mani- en pedicure, voornamelijk gechilled in en om het zwembad. Pedro, een andere vriend Bruno, kwam ook nog langs. De dag werd besloten met een heerlijke hamburgermaaltijd, bereid Sander en Mariska. Laat op de avond arriveerden Aad en Lia nog met de taxi van Nelson Furtado (geen familie). Het gezelschap is compleet.