zondag 27 november 2016

Zwarte labrador

Energy ESW-8
Drie jaar geleden verhuisde de Tannoy mSUB 10 van de woonkamer naar de slaapkamer. Het beestje is inmiddels zo'n 20 jaar oud en versleten. De eerder naar de zolder verbannen Energy ESW-8 subwoofer vervangt hem en keert weer terug op (naast) het oude nest. De Energy is een stuk kleiner (8" conus i.p.v. 10"), is naar onderen gericht  i.p.v. naar voren en de baspoort naar voren i.p.v. naar achteren. Allemaal pluspunten.

Nu nog op zoek naar een goede kabel, aangezien een normale (stereo) interlink niet geschikt is voor een subwoofer. Deze vond ik in de Audioquest Black Lab (zwarte labrador) kabel van 3 meter. Dit is, zoals een echte subwooferkabel betaamt,  een mono kabel, terwijl het signaal vanuit de pre-amp uitgang van de Rotel RA-12 stereo is. De subwoofer zelf kan overigens zowel stereo als mono aan via de linker LFE (Low Frequency Effect) ingang, dus er moest ook nog een verloopje komen, de Audioquest FLX-X RCA (Y) Splitter


Audioquest Black Lab*
Audioquest Y-splitter

De achterkant
Nu nog goed afregelen:
  • Power mode op auto
  • Phase op 180° (op gehoor ingesteld)
  • Low pass filter op 40Hz, de ondergrens van de Cambridge Audio SX60 luidsprekers
  • Volume level op ± 50%
Klinkt goed, Ready to rock!


 

*De aardedraad kan je op het chassis van zowel de subwoofer als de versterker bevestigen mocht je last hebben van brom.

maandag 24 oktober 2016

De draad kwijt

Exit Dynaudio OCOS
Wie dit blog een beetje volgt weet dat ik altijd bezig ben om in kleine stapjes mijn geluidsinstallatie in de huiskamer te verbeteren. Tot op heden bestond deze set uit:
Dubbele draad
Vorig jaar december bekwam ik, t.b.v. bi-ampen,  een extra set Dynaudio OCOS luidsprekerkabels alsmede een interlink voor de connectie tussen de toenmalige geïntegreerde versterker Rotel RA-12 en de zojuist aangeschafte Rotel RB-1552 mkII eindversterker. De eerste werd in augustus vervangen door de Rotel RC-1570. Wie schetste mijn verbazing toen daarna op een gegeven moment er geen geluid meer kwam uit de linker luidspreker? Enig gemorrel aan die kabel bracht een breuk aan het licht en wel bij het door Hifi-Studio Zwaard gesoldeerde draadje die de gevlochten mantel van die coaxkabel met de luidsprekerterminal moest verbinden.

Supra Classic 4.0
Omdat ik deze kabel inmiddels toch een beetje iel vond klinken heb ik in een goeiige bui bij Correct een paar meter Supra Classic 4.0 aangeschaft, dit geheel tot mijn tevredenheid. Dit is echt een forse kabel, qua diameter dan, maar past gelukkig nog prima in de luidsprekerterminals van eindversterker en luidspreker. Elke ader bevat exact 511 koperen draadjes die individueel vertind zijn, één van de iconische eigenschappen van de inmiddels legen-darische Supra kabels.

Achterdochtig geworden checkte ik vandaag ook die door Zwaard zelfgemaakte interlink die voor- en eindversterker verbindt. Tot mijn niet geringe verbazing en irritatie bleek dit, kennelijk een restje, een stukje subwooferkabel te zijn met connectors van m.i. matige kwaliteit. Deze heb ik dan ook vervangen door de Argon Blue Edition IN1, exclusief verkrijgbaar bij Hi-Fi Klubben, waar ik al eerder iets kocht. Met Zwaard ben ik definitief gekapt.

Argon Blue Edition EN1 interlink kabel




zaterdag 8 oktober 2016

Schijvendans

DS112j
De eenvoudige NAS (Network Attached Storage) die ik enkele jaren geleden kocht is uit de gratie. Deze Synology DS112j* is ingehaald door de tijd. Het was destijds zo'n beetje de eenvoudigste die je kon kopen, met plaats voor slecht één harde schijf en uitgerust met een instap processor, harddiskcontroller en dito geheugen. Tijd voor iets nieuws. 

Kersverse schoonzoon Sander had nog een harde schijf liggen, toevallig exact dezelfde als die zich reeds in mijn NAS bevond (de speciaal voor NAS-gebruik ontworpen Western Digital 2TB WD20EFRX), dus ik ging op zoek naar een nieuwe NAS waar twee schijven in kunnen en met voor de rest snellere hardware. 

Dit vond in in de Synology DS216se. Ook een instapmodel, maar nu naar de maatstaven van 2016. Met twee schijven kan je het systeempje laten mirrorren (a.k.a. Raid0), d.w.z. dat de ene schijf exact dezelfde data bevat als de andere. Dit komt snelheid en veiligheid te goede.

Ik ontdekte trouwens dat de oude NAS slechts SATA II kan aansturen en dat er zich in mijn PC nog een  een dergelijke verouderde harde schijf bevond (de Western Digital 1 TB WD10EARS (Caviar Green) uit 2011), die kon ik daarin overbouwen. Restte natuurlijk nog een nieuwe harde schijf voor de PC in de vorm van de Western Digital WD Blue 1TB WD10EZEX.

De DS112j gaat naar Laura en Bruno zodat die ook een behoorlijke backup kunnen maken en via DLNA muziek kunnen luisteren en foto's bekijken op de TV, want daar is het met een NAS allemaal om te doen, mocht je je afvragen "waar heb dat allemaal voor nodig?".
DS216se

Achteraanzicht

Het binnenwerk met twee harde schijven


*De naamgeving van Synology is als volgt: 
  1. eerste cijfer is aantal schijven
  2. tweede cijfer is jaartal

zondag 18 september 2016

Krachtlijnen

Devolo dLAN 500 AV Wireless+ Starter kit
Zoals beloofd had de vorige wijziging in het netwerk nog een staartje. De huidige Powerline adapters, waar nu dus zowel tv- als netwerksignaal overheen gaat, hebben een maximum snelheid van 200 Mbit, wat voor enkel tv signaal voldoende is, maar niet voor meer apparaten tegelijk. Ik ging dus op zoek naar snellere adapters, liefst een type waarmee je het Wifi bereik mee kan vergroten. Dat had ik in het verleden al eens geprobeerd met een Wifi range extender resp. Wifi repeater, maar dat liep op niets uit. Het geval wil namelijk dat dergelijke apparaten wel je bereik vergroten, maar tegelijkertijd de snelheid halveren aangezien er sprake is van in- en uitgaand signaal over dezelfde draadloze draad. 

Devolo dLAN 200 AVplus
Vanwege backward compatibility was ik op zoek naar adapters van Devolo, dit omdat ik niet alle adapters wil vervangen (in één keer). Ze hebben ze in verschillende snelheden, de snelsten gebruiken de aardedraad indien aanwezig om hoge snelheden (1200 Mbit en hoger) te bereiken. Daar heb ik niets aan (geen aardedraad), dus 500 Mbit is het hoogst haalbare in mijn geval. De keus viel daarbij bijna automatisch op de Devolo dLAN 500 AV Wireless+ Starter kit, bestaande uit 2 adapters, één voor koppeling aan de router in het kantoortje, de ander voor koppeling aan netwerkapparaten in de huiskamer. Installatie ging verrassend gemakkelijk, samenwerken met de oude adapter in de slaapkamer moeiteloos. Er was maar één klein probleempje en dat was dat de nieuwe adapter automatisch het IP adres kreeg van de printer, dus die moest ik opnieuw configureren.
Cockpit

Over configureren gesproken, Devolo heeft een zeer uitgebreide configuratietool genaamd Cockpit, waarmee je werkelijk elk denkbare instelling kunt aanpassen. Daar ga ik een volgende keer maar eens mee aan de slag....

Update 16 oktober 2016.
Een maandje later is het zover. De 200 Mbit versie stopt er regelmatig mee, na de vervanging van de NAS (post volgt) is de capaciteit dermate onvoldoende geworden dat er vervanging moest komen in de vorm van de Devolo dLAN 550 duo+. Doorvoersnelheid is een kleine 100 Mbit hoger.


zondag 11 september 2016

Life in the fast LAN

Fritz!Box Fon 7360
Tijdens een zoektocht naar Powerline adapters voor het kantoorproject van mijn neef Hendrik stiet ik op een bericht waar ik heel blij van werd. Het is namelijk zo dat bij ons thuis digitale tv via Powerline adapters van de router in ons kantoortje naar respectievelijk de huis- en slaapkamer wordt gebracht. Dit is te lezen in het bericht "Upgrade from hell".  

Devolo dLAN 200 AVplus
Het komt er in het kort op neer dat het tv signaal vanaf de router via het stroomnetwerk naar de tv wordt gestuurd. Hiervoor gebruik je Powerline adapters. De ene is met een netwerkkabel verbonden met de router, vervolgens wordt het signaal getransporteerd naar een of meer andere Powerline adapters, die op hun beurt verbonden zijn met de respectievelijke digitale tv-kastjes. 

Motorola VIP1853
Restrictie tot nu toe was dat eerstgenoemde netwerkkabel alleen via de trage 100Mbit poort (LAN4) kon worden aangesloten en ook uitsluitend het tv signaal doorgaf. Resultaat is dat, hoewel je een netwerkaansluiting hebt je er geen "gewoon" netwerkapparaat op aan kan sluiten.
 
Sweex SW128
Mijn vreugde was dan ook groot toen ik las dat AVM, de fabrikant van onze Fritz!Box Fon 7360 router een firmware-upgrade (6.30) heeft uitgebracht die regelt dat het tv signaal via een willekeurige poort kan worden geleid, tegelijkertijd met ander netwerksignaal. De proef op de som nemend verplaatste ik de kabel van LAN4 naar LAN2 (dit is een 1GBit poort) en alles bleef werken. Nu is de Powerline adapter in kwestie uitgerust met één (1) netwerkaansluiting, dus ik kon niet testen of gewoon netwerksignaal nu ook werd doorgegeven. Beginnend in de huiskamer sloot ik daarom een switch aan die ik nog had liggen, de salonfähige Sweex SW128 (geen druk lichtorgel). Daarop sloot ik de Motorola VIP1853, de Blu-ray speler en de tv aan. Alles werkt, ook tegelijk! De Sweex heeft 8 poorten, dus een extra apparaat zoals een laptop of Network streamer is geen probleem.

TP-Link TL-SG105
Op de slaapkamer heb ik dezelfde truc toegepast, alleen moest ik daarvoor wel naar de winkel voor een switch, de TP-Link TL-SG105 die ik vanwege de opvallende knipperlichtjes weggewerkt heb achter andere apparatuur.

Nu rest nog de vervanging van de Powerline adapters, want de snelheid daarvan is maximaal 200 Mbit, en dat kan minimaal verdubbeld worden!

dinsdag 16 augustus 2016

maandag 8 augustus 2016

Controlfreak


RC-1570 achterzijde
Wie dit blog een beetje volgt weet dat ik altijd bezig ben om in kleine stapjes mijn geluidsinstallatie in de huiskamer te verbeteren. Tot op heden bestond deze set uit:

RC-1570
Deze week heb ik het sluitstuk aangeschaft: de Rotel RC-1570 Voorversterker (a.k.a. Regelversterker of op zijn Engels Control Amplifier). Dat kwam niet als een verrassing maar wel eerder dan voorzien. Naar aanleiding van het droeve relaas beschreven in mijn post "Meer herrie" van 28 juli moest ik een list verzinnen, één waar iedereen beter van wordt. De oplossing werd gevonden in het vervangen van Laura's kapotte Pioneer VSX-480 versterker door de Rotel RA-11 uit onze slaapkamer. Die werd op zijn beurt vervangen door de Rotel RA-12 uit de huiskamer. Tezamen met de in december 2015 aangeschafte Rotel RB-1552 mkii vormt de nieuwkomer nu een set.

RB-1552 mkii
Wat is er nu zo goed aan? De RC-1570 is zoals gezegd een voorversterker, het eindversterkergedeelte ontbreekt dus en is gehuisvest in partner RB-1552 mkii. Er zijn betere componenten gebruikt, wat o.a. resulteert in een factor 9 lagere vervorming. Verder is er sprake van een PC-USB ingang, zodat er vanaf een laptop hi-res audiobestanden kunnen worden afgespeeld. Hi-res audiobestanden zijn bijvoorbeeld 24-bits met een bemonsteringsfrequentie van 192kHz (vgl. een cd van 16-bits/44,1kHz). Er zitten nog wel wat haken en ogen aan maar ik vind het wel weer spannend. Lees hier meer over hi-res.

Wat nu? hoor ik u denken. Nou, niks.

Het binnenwerk


Het eindresultaat



zondag 7 augustus 2016

donderdag 28 juli 2016

Meer herrie

Opgeblazen? Welnee...
Nadat ik mijn oude luidsprekertjes had opgeblazen was het Laura's beurt. Zij heeft dezelfde en na haar recente verjaardagsfuifje maakten die ook zo'n raar geluid. Nu waren de Heco Victa Prime 202 luidsprekers die ik voor de slaapkamer had gekocht eigenlijk niet zo 'n goede keus. Dat komt omdat deze een baspoort aan de achterzijde hebben en ze staan niet in de buurt van een muur, dus dat klinkt voor geen meter. Ik dus op zoek naar luidsprekers met de baspoort aan de voorzijde. Die zijn dun gezaaid en eigenlijk werd de keus binnen mijn budget beperkt tot de Cambridge Audio SX-60. Deze zijn weer een stukje groter, dus ook de Lundiakast moest worden aangepast met als voordeel dat de linker en rechter luidspreker nu even hoog staan.



Niet nodig, wel nuttig...
De Heco's gingen vandaag dus naar Laura. Nadat ik ze had aangesloten kwam er toch weer dat rare geluid: plop/kraak/stilte. Versterker uit en weer aan en ja hoor weer geluid en daarna plop/kraak/stilte. Versterker dus opgeblazen en NIET de luidsprekers. Heb ik weer. 

Nu moet ik dát weer gaan oplossen...










zondag 10 juli 2016

Delft


zondag 3 juli 2016

zondag 22 mei 2016

De trap


zondag 15 mei 2016

DACloos

Elk voordeel heb zijn nadeel, om maar eens een bekende voetballer te parafraseren. Na al mijn inspanningen op audiogebied begon op te vallen dat de cd-speler niet optimaal klinkt. Zelfs het tv geluid klinkt nu beter. Nu is de van Medevoort cd333 uit 1998 en vorig jaar door mij tweedehands aangeschaft, dus zo raar is dat nu ook weer niet.

De Wolfson WM8470 DAC uit mijn Rotel RA-12
Sinds jaar en dag hebben cd-spelers een DAC (digital to analog converter) aan boord, een electronische schakeling die het digitale signaal van de cd omzet naar een analoge, die vervolgens via een analoge kabel naar de analoge input van de versterker wordt gestuurd, waarna de voorversterker dit signaal ehh, nou ja, voorversterkt en dat dan weer doorstuurt naar de eindversterker, al dan niet ingebouwd, dan wel via de pre-out uitgangen naar de externe eindversterker, die het signaal dan weer oppimpt zodat het naar de luidsprekers kan. Een heel gedoe.

 
Een andere methode is de DAC van de cd speler omzeilen en de digitale coax of optische (TOSLink) uitgang gebruiken, welk signaal vervolgens via de coax/TOSlink ingang van de versterker naar de aldaar ingebouwde DAC wordt gestuurd. Et cetera. Beide uitgangen werken overigens volgens het S/P-DIF protocol, ooit vastgelegd door Sony en Philips (vandaar S/P), de uitvinders van de compact disk. Twee DAC's in één systeem, dat is een beetje veel van het goede, vandaar dat je nu steeds meer cd-transports of loopwerken ziet, waar de DAC geheel ontbreekt.

Ik dus op zoek naar een cd-transport. In de pers is men lyrisch over de Cambridge Audio CXC cd-transport en die wordt toevallig in Rotterdam verkocht bij Correct en Hi-Fi klubben. Omdat ik toch naar de stad moest (cd'tjes inslaan bij Velvet Music), liep ik eerst maar eens langs Hi-Fi klubben, in het pand waar voorheen Snijders Hi-Fi was gevestigd. Na een korte luistertest wilde ik er wel één hebben, maar helaas was de voorraad tot 0 geslonken. Spontaan bood men het winkelexemplaar aan, met een gratis Audioquest Cinnamon coax kabel t.w.v. 65€ bij wijze van korting. En passant krijg je ook nog eens 3 jaar extra garantie. Zo zie ik het graag!

De volledig metalen behuizing van de Cambridge Audio CXC ziet er van binnen akelig leeg uit, aangezien het gehele digitaal-naar-analoog circus ontbreekt. Wel is deze speler uitgerust met een ringkerntrafo met minimale "hum" en naar binnen gericht magnetisch strooiveld en de van de legendarische Azur serie bekende S3 Servo aandrijving. Dit alles resulteert in een speler die heel goede recensies krijgt in de pers, zoals WHAT HI*FI? Hier moet ik het voorlopig maar weer mee doen.






zondag 1 mei 2016

Toeristenkaart Westerschouwen

Deze kaart van Westerschouwen hebben we al jaren. De Oosterscheldedam zoals het toen nog zou gaan heten is er nog niet, dus ik schat midden jaren zeventig. Linksonder t.h.v. de dame in bikini Toledo's pad.


Zie ook: http://www.vakantiehuisjezeeland.com/, waar deze zelfde kaart nog gewoon op staat!

zondag 24 april 2016

Herrie in de slaapkamer

In onze slaapkamer hebben de luidsprekers het begeven. De in 2012 aangeschafte Roth OLi1 boekenplankspeakertjes waren niet bestand tegen het geweld van de Rotel RA-11. Wat was het geval? Tot twee keer toe ging deze versterker spontaan op maximum volume. Als dat gebeurt vergaan hemel en aarde, zoveel herrie krijg je dan over je heen. Helemaal in het begin (eind 2013) was dat ook al eens gebeurd maar nu, in twee dagen twee keer, dan is er iets goed mis. Ik kreeg meteen visioenen van weer een nieuwe (lees: de Rotel RC-1570 voorversterker) kopen beneden (een no-go zone wat Carla betreft) en dan de RA-12 naar boven. Of een goedkope voor boven. Of... laten repareren! riep Carla gevat doch beslist. Was ik zelf nog niet opgekomen. Meteen op de site van Rotel een bericht achtergelaten en prompt kregen we antwoord dat het een softwareprobleem is dat met een simpele upgrade kan worden verholpen. 's-Anderendaags reed ik naar Hanex in Leimuiden waar dit binnen een half uur, onder garantie, gepiept was.

Destijds 59,90€ per set!
Het leed was daarmee nog niet geleden. De Roth OLi1 luidsprekertjes lieten te pas en te onpas rare geluiden horen en navraag bij Hi-Fi Studio Zwaard bracht aan het licht dat ze opgeblazen waren. Zij konden echter geen redelijk geprijsd alternatief bieden dus de gang naar Correct was weer snel gemaakt. Na zorgvuldige voorbereiding had ik een shortlist opgesteld met mogelijke kandidaten, elk zo rond de 99€ per stuk. Na een uitgebreide luistertest viel de keuze op de Heco Victa Prime 202, een iets meer uit de kluiten gewassen boekenplankluidspreker dan de Roth. Voor 69€ per stuk weet je alles.


Koppeling geschiedt met de Dynaudio OCOS kabel van de set beneden, waar ik van de bi-amp opstelling ben teruggekomen. Het bleek dat de "amplifier voltage gain" van de RA-12 en de RA 1552 Mk II te veel van elkaar verschilden en aldus een onevenwichtig geluidsbeeld opleverde. 


zaterdag 2 april 2016

zaterdag 26 maart 2016