vrijdag 30 juli 2010

Stempeltjes

Terwijl half Europa zich opmaakt om naar het zuiden te vertrekken, gingen wij vandaag noordwaarts, naar waar niets boven gaat. Groningen dus. Laura ging haar diploma laten legaliseren teneinde deze in Portugal in haar voordeel te laten werken. Ja mensen, zij vertrekt voor onbepaalde tijd, maar in ieder geval voor een half jaar, naar voorstedelijk Lissabon. Zij gaat kijken of ze daar een toekomst met haar vriend kan opbouwen. Groningen dus, een hele rit. We gingen met de Alfa, dat spreekt. Na twee toiletpauzes waren we er na bijna drie uur. We meldden ons bij de DUO-IB Groep, waar binnen tien minuten de formaliteiten afgehandeld waren.

Maar dan ben je er nog niet. Bij de Rechtbank in dezelfde stad moet ook nog een zogenaamd apostille-stempel worden gehaald. Om daar binnen te komen moet je net als op Schiphol je hele hebben en houden door een röntgenscanner loodsen. Gevaarlijke wapens als een nagelvijltje en een (linkshandig!) zakmes mogen niet mee naar binnen. Daarna naar het loket waar een ambtenaar zich over het bestempelde diploma ontfermt om er nog meer stempels op te zetten. Nadat je enkele tientallen euro's lichter bent zit het er op. Portugal, here she comes!
 
Nu we er toch waren zijn we ook even de stad ingegaan. Op zich geen enerverende stad, hoewel er fraaie oude gebouwen staan. Het wemelt er natuurlijk van de studenten. Er is markt en de winkelketenmaffia geeft ook acte de présence. Bij de H&M kocht ik een t-shirt en in de alleraardigste Folkingestraat bij 't Babbelaertje (ik kan het ook niet helpen) oud-Hollandse snoepjes. We reden terug via Bataviastad waar ik de OOR-encyclopdie 2008 voor een tientje op de kop tikte.

Na een hamburgertje bij de Mac reden we via de A27/A15 weer terug; er was ernstige verkeershinder op de A12. Al met al tien uur van huis geweest voor een paar stempeltjes, als je het nuchter bekijkt!