zondag 10 oktober 2010

Twee wielen

Omdat het maar geen slecht weer wil worden en een vandaag gepland etentje niet door gaat, zijn we weer gaan wandelen. Dit keer in een heel bijzonder polderlandschap in de Vijfheerenlanden, een gebied ten oosten van de Alblasserwaard. We starten in het dorp Schoonrewoerd onder de rook van Leerdam. We reden via de A2, wat in zuidelijke richting zojuist is voorzien van nieuw asfalt. Noordwaarts wordt er vandaag nog aan gewerkt, wat we op de terugweg nog wel zullen merken. In Schoonrewoerd lopen we in zuidelijke richting naar Leerdam. Er zijn hier veel appelboomgaarden van het type hoogstamcultuur. De bomen zien er oud en grillig uit. Eerst komen we langs het Wiel van Bassa, het grootste wiel van Nederland. Een oude baas poseert gewillig op zijn erf.

Vervolgens lopen we over de vijf meter hoge Diefdijk, wat een schitterend uitzicht op de polders en bosschages biedt. Boom-gaarden en weilanden worden afgewisseld met stokoude boerderijen en enorme populierenpopulaties. Je waant je hier in lang vervlogen tijden, ware het niet dat je voortdurend door motorfietsen bijkans van de weg wordt geblazen. Aan het eind van de dijk komen we bij het tweede wiel, dat heel prozaïsch Het Wiel heet. De omgeving is hier echt schitterend. Er staan hier nog veel bunkers uit WO II en schansen uit de Napoleontische tijd.

We passeren de spoorlijn en belanden bij voormalig gemaal De Oude Horn. Vanaf hier lopen we weer noordwaarts langs de Culemborgsche Vliet. Nu eens niet op een dijk maar laag-bij-de-gronds, wat een ander perspectief oplevert. Dit pad eindigt weer bij het Wiel van Bassa, waarna we via de door automobilisten tamelijk onveilig gemaakte Kerkweg weer teruglopen. Ineens zien we twee ooievaars op een van de drie nesten bij de Noachschool. Benieuwd welk dierenpaar volgt...



We reden terug via de A15, maar belandden in een 12km lange file vanwege de werkzaamheden op de A2. Verkeersinformatie hierover kregen pas we toen we al lang en breed in Rotterdam waren.