zaterdag 1 maart 2014

Afstand houden

Als je met statief en 100-300mm (200-600mm naar kleinbeeld begrippen) zoomlens werkt is een afstandsbediening eigenlijk onontbeerlijk. De geringste aanraking van de ontspanknop kan namelijk al een trilling veroorzaken die resulteert in een onscherpe opname. Panasonic levert er één voor o.a. de Lumix DMC- G5, maar die is niet draadloos en is behoorlijk aan de prijs, rond de 80€. Gelukkig is er zoiets als Google en vond ik een YouTube filmpje die deze Panasonic vergelijkt met de Pixel Oppilas Wireless Shutter Remote Control

Dit apparaatje bestaat uit drie delen: De ontvanger, een module die je desgewenst op de flitsschoen op de camera kunt schuiven en zekeren, of op een statief kunt schroeven. Met de los leverbare CL-L1 Camera Connect Cable maak je de verbinding met de camera (op de "remote" aansluiting achter het klepje met o.a. HDMI en USB). In deze situatie kunt je ook met de knop op deze module afdrukken à la de Panasonic.

Je kunt echter ook de zender gebruiken. Deze kun je ook nog eens instellen op enkele, meerdere, "B" of zelfontspanner. De eerste is ook handig voor groepsfoto's waar je zelf op wilt staan of een selfie. Je hoeft dan niet te rennen om op tijd de juiste pose aan te nemen wanneer je de zelfontspanner gebruikt. De zender werkt tot 100m afstand, wat dan weer handig is als je de te fotograferen vogeltjes en de diertjes geen angst wil aanjagen. 

Ik kocht het geheel on-line bij City Foto en twee dagen later er werden twee doosjes bezorgd. Ik schrok nog, want op de ene doos stond "Oppilas/N3 For Canon". In het andere doosje zat het kabeltje CL-L1 For Panasonic. Kennelijk is de ene een generiek apparaat en de kabel zorgt voor compatibiliteit met de camera.