zaterdag 12 december 2009

Chevy chase

Nu, bijna zes jaar en 1526 euro ouder, is mijn Kuifje-autocollectie eindelijk compleet. Nadat ik vorige maand № 70 ontvangen had, ontbraken er toch nog twee. Ik stuurde een mailtje naar Uitgeverij Atlas en ik kreeg prompt antwoord dat de twee ontbrekende autootjes nagezonden zouden worden, wat inderdaad gebeurde. Service van de zaak! Het betrof achtereenvolgens De Rode Bolide en Alcazar's Chevrolet, hier rechts afgebeeld.

Je ontvangt niet alleen een autootje, maar ook de achtergrond (kartonnen drieluikje) uit het verhaal. Verder een folder met een uitgebreide beschrijving van de auto, de desbetreffende scène en de inspiratiebron(nen) van Hergé, compleet met schetsen en voorstudies.

Over dit fenomeen is trouwens in 2006 ook een boek verschenen, Kuifje, Hergé en de auto's. Hierin komen alle aspecten van de auto's aan de orde. Hergé is namelijk ooit begonnen als ontwerper bij Ford, wat ook verklaart dat een onevenredig groot aantal Fords figureren in zijn verhalen. Verder was hij een liefhebber van snelle Italiaanse auto's. Door de aard van Kuifjes avonturen (veelal met een spionageachtige insteek), komen er veel snelle auto's in voor, achtervolgingen en legerauto's.