donderdag 28 juni 2007

B(o)erenmetworst

Dag 14 | Hoewel Helsinki niet echt een heel drukke stad is, zijn we de drukte wel wat ontwend. We kochten een tram/bus dagkaart voor 6 euro de mens. De afstanden zijn niet gigantisch, maar waarom moe aankomen? In het centrum, nabij het Centraal Station, is het shopwalhalla gesitueerd. Tenminste, als je een leuk inkomen hebt. Het is hier werkelijk schreeuwend duur, vooral het Finnish Design zoals dat hier wordt aangeprijsd. Carla wilde eerst maar eens naar de Markthal naast het marktplein. Een soort micro Covent Garden. Hier zijn allemaal kleine winkeltjes met typisch Finse lekkernijen. Ik ben wel bang dat de smaakpolitie hier overuren moet maken. Vooral verse vis (enorme zalmen van een meter lang), vlees en gevogelte zagen er naar Nederlandse maatstaven niet echt fris uit. Beter waren de stalletjes met groenten (sla met viooltjes) en ingemaakte vis.

We kochten een rendiersalami alvast voor op de boot (brunch). Er was ook nog een stand met b(o)erenmetworst. Je moet er van houden. In de haven lagen enorme cruiseschepen en je kon ook met een kleiner schip een minicruise maken in de haven en omliggende eilanden. Daarna even rondgelopen in het havengebied. We zagen overal mensen die van de honger rauwe bonen aten. Bij het Presidentieel Paleis stonden twee poppen op wacht. Bleken het toch echte mensen te zijn die stokstijf stilstonden. 
 
Daarna shoppen. Helsinki stikt van de Finnish Design winkeltjes, de een nog duurder dan de ander. Echt niet leuk meer. Ook Marimekko, mij on- maar volgens Carla wereldbekend, weet te rekenen. Wel leuke handdoekjes (Pappa Moem en Stinky) gekocht in de Ale (Sale zonder S). De mooiste straat is de Esplanade (noord en zuid), met daartussen een parkachtige middenberm met beelden en bankjes om even uit te blazen. Hier waren werkstudenten (of jeugdige delinquenten met een taakstraf) de hegjes aan het knippen en de blaadjes aan het rapen, dit alles met de hand. Zag er heel verantwoord uit. Hier zagen we, zoals eigenlijk overal, Finnen die voortdurend de "5 in de klok" hebben en het met de persoonlijke hygiëne niet al te nauw nemen. Echte Illy-espresso gedronken in Cafe Esplanad. Beetje lauw, de suiker wilde niet eens oplossen. Daarna met tram 3B een tochtje gemaakt door Helsinki Zuid. Omdat ik niet oplette zijn we te laat uitgestapt en moesten we met TomTom teruglopen naar het centrum. Nog wat nageshopt en toen met de tram hotelwaarts. 's Avonds nog even terug voor een snelle hap. Na wat omzwervingen eten we Burrito's bij Iguana, een soort jongereneetcafé.

Nou mensen, dit is voorlopig het laatste bericht. Morgen nog Helsinki Revisited met rondvaart en dan op naar de boot. 24 uurtjes varen en dan in het holst van de (zaterdag op zondag) nacht terugrijden naar Nederland. Al met al hebben we er dan ongeveer 4000 km opzitten, 6000 km met de bootreis v.v. erbij. Met dank aan Peugeot, TomTom en Visa.

Weer: 13 graden, bewolkt, later regen.