donderdag 21 juni 2007

Rudolph heeft helemaal geen rode neus!

Dag 7 | Nou die sauna ging niet door, veels te moei. 's Anderendaags toch maar weer ontbeten (doen we elke dag zoals je hebt gemerkt). Om 10 uur verzamelen voor een bezoek aan het Rendierpark. We werden onderhouden door Pasi, een Finse stand-up comedian. Hij legde in een koddig Engels accent uit hoe Finland, Lapland en het houden van rendieren in elkaar steekt. Vooral castreren leek me geen pretje.

De organisator, Bart Braafhart, hield ook een praatje. Deze Rotterdammer is jaren geleden in Finland neergestreken en is nu coördinator toerisme voor deze streek*. Daarna het park in, ik reed in een Peugeot 407SW van Hendrik uit Friesland. De rendieren werden gevoerd. Die beesten zijn hardstikke mak. Deze worden speciaal aan de toeristen getoond, de rest loopt in het wild. Daarna Black Pot Coffee, de Finse manier van een bakkie doen. Black slaat op de pot en niet op de koffie. Een ketel boven houtvuur, water erin en dan een pak koffie leegkiepen en wachten tot het is gezonken. Wel gezellig trouwens. Dit deden we in een Kota, een soort tipi maar dan van hout en vijf meter hoog.

's Avonds in weer een andere, veel grotere, Kota traditioneel Laps gegeten. Dus kaassoep, rendierwrap, zalm in vijf varianten, witvis en rendiervlees in de vorm van worstjes, gehaktballetjes, tong, hart en ook gewoon vlees. Dit waren de voorgerechten! Hoofdgerecht was zalm van de plank. De zalm is dan met houten pennen op een plank geprikt en voor het houtvuur gegrild. Dit spoelden we weg met laps alcoholvrij bier wat in de verte naar oud bruin smaakt. Als afscheid kregen we een amulet gemaakt van rendiergewei (een klein stukje dan). 's Avonds laat toch maar de sauna ingedoken. Was best warm.


* Een jaar later blijkt dat wij tezelfder tijd op Blaise Pascal zaten en nog in hetzelfde jaar ook! Sterker nog, ik heb een klassenfoto waar we beiden op staan!!