maandag 18 juni 2007

Zeewaarts

Dag 4 | Opnieuw vroeg uit de veren. Lekker driegangen ontbijt gegeten en lunchpakketjes gemaakt (geen cent teveel hoor). En dan op naar de Botnische Golf! De snelweg mijdend reden we eerst naar Rauma alwaar een complete wijk bestaande uit houten huizen en daterend vanaf de 16e eeuw te bezichtigen is. Er wonen gewoon mensen, er zijn winkeltjes en het is er erg leuk. Carla heeft in de Apteekki de nationale toverdrank tegen muggen (Off) gescoord. We zagen ook nog in één van de tuintjes een haas een pad kiezen.

Daarna naar het strand van Yyteri aan de Botnische Golf. Het was een soort baai met een prachtig zandstrand. Er zwommen zelfs mensen, hoewel het water slechts 12º was.

Vervolgens richting Vaasa. Dat was een heel eind. Onderweg getankt en in mijn beste Fins de dame van de kassa uitgelegd dat ik pomp twee had (twee vingers opgestoken). Het hotel in Vaasa beschikt over een parkeergarage dat pas na enkele malen voorbijrijden zijn ware identiteit onthult. Dat was dus even zoeken. Vaasa is trouwens ook weer een beetje jammere stad. Koud en winderig. De Finnen trekken zich hier echter letterlijk niets van aan en lopen erbij alsof het hoogzomer is. 's Avonds het nationale gerecht reserveribben en hete vleugels gegeten in een Mexicaans aandoend restaurant. Carla had zalm met gepofte aardappel, beide opgeleukt met kaas, Carla's favoriete zuivelproduct... Het hotel wiebelt een beetje (wind, aardbeving?) en is voorzien van enkele high-tech trekjes. De sleutel, een magneetkaartje, doet ook dienst als sleutel voor de lift en de electriciteitsvoorziening op de kamer. Hadden we nog niet meegemaakt dus dat was even wennen. Morgen naar Rovaniemi, waar de Kerstman woont. Heeft iemand nog wensen?

Het weer: 20º, licht bewolkt, beetje wind.