maandag 25 augustus 2008

Gezandstraald

Texel zien en dan sterven, of zoiets. Vanwege mijn hernia-operatie zit het er voorlopig niet in dat wij een dagje, laat staan langer, eropuit kunnen. De verschillende weerinstanties voorspellen aardig zomerweer, vooral in het Noorden des Lands. Voor ons een excuus om toch maar weer eens op Texel aan te gaan. Vroeg uit de veren en om half negen waren we onderweg. Het is bewolkt, maar niet koud. Naarmate we vorderen, klaart het op. Zodra we Den Helder binnen rijden, is het een mooie zomerochtend. We zijn op tijd voor de boot. Aan de overkant aangekomen rijden we eerst naar Den Burg, alwaar de weekmarkt wordt gehouden. Ons favoriete parkeerplaatsje is bezet, dus we zetten de voiture bij de VVV. De markt is eigenlijk zoals alle andere, maar dan op zijn Texels, dus met een hoog schaapgehalte. Kaas, wol, vachten etc. Andere folklore viert hoogtij, zoals het houtgraveren. In de winkel van Klaas de Waal scoren we een set eierdoppen, met handgeschilderde Texelse tafereeltjes.

We laten Den Burg achter ons en spoeden naar Oudeschild, om te lunchen: kibbeling met patat en Carla gefrituurde mosselen. Binnen een uur is Carla misselijk. De Schorren, onderaan de dijk aan de Waddenzee, lonken inmiddels. Dit natuurgebied is niet toegankelijk voor het publiek, behoudens de kop en de staart. Het ligt tussen de dijk en de Waddenzee. Het stikt er van de vogels van divers pluimage. Op het hele eiland zijn trouwens nog duizenden schapen te bewonderen, in deze tijd samengedreven met z'n honderden tegelijk in de wei, wachten op hun onvermijdelijk lot... De vuurtoren is de volgende stop. Het waait er behoorlijk en je wordt gewoon gezandstraald.

Verder maar weer, op weg naar de Worsteltent. We rijden een heel eind, langs het vliegveld, de Koog en door het bos. Op het terras, onder de fruitbomen, genieten we van onze verfrissingen. Daarna rijden we nog door Den Hoorn, waarna het alweer tijd is om op huis aan te gaan. We hebben de boot van 17.00 uur. Vanaf de boot komt een ambulance aangesneld, kennelijk op weg naar een slachtoffer. Eenmaal op de boot wordt er omgeroepen dat we nog wachten op diezelfde ambulance, die nog mee moet richting Den Helder. Hier wil ik wel een plaatje van schieten, maar het ding rijdt het onderdek op. Geen "Ingang Noord" dit keer!