zondag 6 juni 2010

Palingdorp

Carla had het idee om vandaag eens naar Volendam te gaan, zij is er nog nooit geweest, Mariska en Laura evenmin. Jaren geleden ben ik er wel geweest. Uitgenodigd door een hard- en software leverancier zeilden een aantal klanten en hun personeel van Muiden naar Volendam vice versa waar we zelfs nog in klederdracht op de foto zijn gezet, die 'helaas' zoek is.

Gisteren waren de dames bij ons wezen barbecueën (zomer, zon, tuin: doe de wiskunde) en bleven ook slapen. Vandaag was het helaas geen mooi weer, wel warm maar bewolkt. Er wordt krek om 14.00 uur regen voorspeld in Volendam. Het blijkt net zo toeristisch te zijn als verwacht, maar dat is geen bezwaar. Er is een soort braderie, best gezellig. En inderdaad, het begint om 14.00 uur zachtjes te regenen. We scoren nog wel even vier gerookte palingen.

Omdat we toch in de buurt zijn rijden we ook even naar Marken waar we in 2004 ook al eens geweest zijn. We 'boffen', de manifestatie Kunst in Zicht wordt daar net gehouden. Ik spot ook nog een Peugeot 404, een pruttelende roestbak. We reden via de kustlijn weer terug. Het pittoreske dorpje Durgerdam is helaas niet meer per auto toegankelijk, daar moesten we omheen rijden. Jammer.

In 1934 kwam Pau Li de kleine Chinees uit, geschreven door Henri van Woude, met tekeningen van Willy Sluiter en uitgegeven door Paul C. Kaiser Biskwie-, Koek- en Beschuitfabrieken te Rotterdam. Het gaat over de Chinese jongen Pau Li die uiteindelijk in Volendam terecht komt en daar allerlei avonturen beleeft. Als kleine jongen heb ik dat album vele malen gelezen, het was verluchtigd met plaatjes die je destijds kon sparen en in het album kon plakken. Hoe wij er aan kwamen weet ik niet, maar het was al heel oud (1934).