zondag 29 december 2013

Geheel in lijn

Na een maandje en op de valreep van dit toch wel audiojaar heb ik toch nog een puntje op de i kunnen zetten. Wat is het geval. Vorige maand kocht ik de Rotel RA-11 met vier digitale ingangen. Ik heb ook vier digitale apparaten, maar de verhoudingen kloppen niet. Qua ingangen heb ik twee x coaxiaal en twee x optisch. Qua apparaten één maal coaxiaal en drie maal optisch. U raadt het al, dat gaat niet passen zo kwam ik al doende te weten. Vandaar dat uiteindelijk de Motorola VIP1853 via een DAC, die dus prematuur overbodig gewaand werd, analoog aangesloten op de tuneringang. 

Zoiets knaagt maar vandaag heb ik dan toch de ultieme en definitieve oplossing gevonden: de InLine® TosLink Audio Signal Converter met een optische ingang en coaxiale uitgang, besteld bij HardwareWebwinkel.nl. Het signaal blijft dus digitaal en gaat zo de versterker in. Kwestie van twee kabeltjes erbij aanschaffen en ome Leen is helemaal tevreden. Voorlopig...



InLine® Premium TosLink 0,5m
InLine® Premium TosLink 0,5m

  • Simply change media formats and get full digital signal sound quality
  • Convert from Toslink Digital to Coaxial Digital
  • Optical Digital Input via Toslink
  • Coaxial Digital Output via RCA jack
  • Sample Rates: 44.1kHz / 48kHz / 96kHz / 192kHz
  • Color: Black Colored Housing with Light Gray Colored Screen Printing
  • Dimension: approx. 72 mm x 48 mm x 23 mm (Main Unit Only)
  • Weight: approx. 33 grams
  • Power supply: DC 6V / 250mA

Ixos Digital Coax XHD258 1m (Correct)
P.S. de DAC verhuist naar de slaapkamer, alwaar de subwoofer ook al een plekje heeft gevonden.

zaterdag 14 december 2013

Van het kastje naar de muur

Had ik eindelijk mijn audioprobleem opgelost, begon de Motorola VIP1853 kuren te vertonen. Dit kastje is onderdeel van Digitale TV van XS4ALL. Het probleem begon tijdens het zappen: óf hij reageerde niet óf hij sloeg op hol. Heel soms deed 'ie het gewoon. De helpdesk vermoedde het volgende: de infra-rood ontvanger van de TV stoort. Oplossing: een infra-rood sticker op de sensor plakken en dan moet het probleem verholpen zijn. Ik vond het raar dat dit probleem zomaar, na tien maanden, zich voor deed, maar soit. De sticker was volgens de helpdesk bij de MediaMarkt verkrijgbaar. Dat trof, want daar kom ik wel eens. Alleen wisten ze daar niet waar ik het over had, en bij de BCC al helemaal niet. Na enig gegoogle kwam alleen UPC bovendrijven die hun onfortuinlijke klanten met deze 'oplossing' opzadelen en niet tot ieders tevredenheid als ik de diverse fora mag geloven. 

De problemen werden allengs erger, getuige onderstaande opsomming die ik de helpdesk telefonisch deed toekomen:
  • slaat op hol
  • reageert niet
  • er wordt niets op het display weergegeven
  • kan niet op stand-by worden gezet, ook niet met de knop bovenop
  • kan niet uit stand-by worden gehaald (idem)
  • geen geluid
  • geen beeld
  • geen beeld én geen geluid
  • wel geluid terwijl in standby(!)
  • code 112 op display, een code die niet bestaat...
  • et cetera
Hierna moest men toch wel toegeven dat er meer aan de hand was. Ik opperde dat het wel eens de voeding zou kunnen zijn. Helaas is die niet apart omruilbaar dus kreeg ik een vervangend kastje compleet met (een heel andere) voeding en alle kabels toegestuurd. Deze heeft een serienummer en ik moest het serienummer van het defecte kastje doorbellen anders gaat de nieuwe niet werken. Na twee uur zou ik dan het nieuwe kastje kunnen activeren. Echter na twee uur lukte het nog niet, dus maar weer gebeld. Door de drukte was men nog niet in de gelegenheid geweest mijn oude kastje te deactiveren maar nu had de helpdeskmedewerker, tegen alle regels in, dat toch maar alsnog gedaan. Nu werkt alles weer perfect, na twee weken geharrewar en zeker zes keer de helpdesk gebeld te hebben.

Volgende probleem!

zaterdag 30 november 2013

Houdt het dan nooit op?


Zonder het in de gaten te hebben heb ik afgelopen jaren allerlei digitale beeld- en geluidsapparatuur in huis gehaald. Het begon met de Rotel RCD-06 cd-speler in 2009 die, naast de gewone analoge uitgangen, een digitale coax uitgang heeft. Datzelfde jaar werd deze gevolgd door de Sony KDL-40W5500 TV met een digitale optische uitgang (TOSLink). Dit jaar kwam daar de Motorola VIP1853 mediaspeler bij als onderdeel van de upgrade naar digitale TV van XS4ALL, en tenslotte de Samsung BD-ES6000 Blu-ray speler, die in tegenstelling tot de andere apparaten geen analoge uitgang heeft. Geen probleem, het geluid kon via de TV naar de versterker geleid worden, wat voor het weergeven van DVD's en Blu-ray's geen nadelig effect heeft. Dit alles natuurlijk analoog aangezien mijn Rotel RA-04SE versterker geen digitale ingangen heeft en dit feit door mij braaf werd genegeerd. 

Op bezoek bij Anja en Ruud werd mij echter duidelijk dat je al die apparaten ook digitaal op je versterker kunt aansluiten, met behulp van een DAC (digital to analog converter). Ruud heeft er een met meerdere ingangen, wat een vrij prijzige oplossing is. Bij wijze van noodoplossing heb ik toen voor de Blu-ray speler een goedkoop DACje gekocht, wat een redelijk bevredigend resultaat opleverde. Net als Ruud kan ik nu muziek streamen vanaf mijn Synology DS112j NAS (met DLNA) naar de Blu-ray speler die vervolgens het signaal naar de versterker stuurt via de DAC.


Naast al deze functionele perikelen had ik ook te kampen met een zeker gebrek aan (geluids-)kwaliteit. Nadat ik in augustus nieuwe luidsprekers had aangeschaft bleef het toch knagen. Het geluid was nog steeds niet zoals ik het voor oren had. Een in paniek aangeschaft nieuwe kabeltje (Clear Audio Smart Wire) mocht iets baten maar niet voldoende. Last but not least vond Carla het vervelend dat de versterker geen afstandbediening heeft, zodat ik te pas en te onpas naar het apparaat moet lopen om hem harder of zachter (Carla's voorkeur) te zetten. 

De laatste stap heb ik nu dan eindelijk gezet: de aanschaf van de Rotel RA-11. Deze heeft, uniek in zijn prijsklasse, maar liefst vier digitale ingangen, twee coax en twee optisch, én afstandbediening. De geïntegreerde DAC is een Wolfson WM8470. Verder een USB ingang aan de voorkant voor koppeling met iPod of  iPhone. De oude versterker kon ik inruilen. Restte mij nog de aanschaf van een Cambridge Premium Digital coaxkabel en twee Acoustic Research AP080 optische kabeltjes en klaar is Kees!


zondag 13 oktober 2013

Kastendans II

Vele jaren geleden kochten wij een op maat ontworpen Lundiakast voor de audio- en video-apparaten en media. Grenen en zwart, dat vonden we toen erg mooi. Met de komst van oma's antieke eiken kast begon het er al een beetje wonderlijk uit te zien, maar de aanschaf van de donkerbruine Tannoys gaf de doorslag: er moest iets anders komen. Geïnspireerd door de Bestå die we bij Anja en Ruud zagen staan zijn we on-line bij IKEA een vervanging voor de Lundia gaan ontwerpen. Het werden twee lage kastjes met bij elkaar acht vakken waarvan drie voor apparatuur en vijf voor laden en een handige goot voor de kabeltjes. Het toeval wilde dat we ook nog een fikse korting kregen.

Wat te doen met de cd's, dvd's en één blu-ray? In de Oor stond altijd een prikkelende advertentie van CD-Rek, waar ik vaak met een schuin oog naar keek. De advertentie staat er niet meer in, maar de site was zo gevonden. Ze hebben verschillende maten en je kunt cd's en dvd's combineren. De nadruk ligt bij mij duidelijk op cd's, dus na enig rekenwerk kwam ik uit op 1008 cd's, 500 dvd's, of aantallen in een willekeurige verhouding. De fabriek staat in Doetinchem, maar ik kon de kast een dag later al ophalen in Bleiswijk. In datzelfde Bleiswijk bracht ik trouwens de oude kast naar Tweedehands Lundia, waarvoor ik een luttel bedrag en een flesje wijn ontving.




Dat luttele bedrag ga ik dan meteen weer uitgegeven aan een DAC (Digital to Analog Converter), om de Blu-ray speler, die geen 'normale' analoge audio-uitgang heeft, toch op de versterker, die op zijn beurt een digitale ingang ontbeert, aan te sluiten. Ik ging voor advies naar mijn huisdealer HiFi-Studio Zwaard, waar ik een eenvoudige DAC, compleet met TOSlink (digitale glasvezel) kabel, analoge audiokabel (met tulp/cinch/RCA pluggen) en voeding op zicht mee kreeg.

De Tannoy mSub 10 subwoofer heeft in al dit geweld het veld moeten ruimen, wegens niet meer nodig en in de weg. Ik vind nog wel een oplossing hiervoor...



Hoe het was



woensdag 4 september 2013

Terughaalactie

Na drie jaar is er een eind gekomen aan Laura's Portugese avontuur. Zij en Bruno kiezen eieren voor hun geld en komen (terug) naar Nederland om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Na een paar maanden voorbereiding gingen Mariska en ik op pad om de verhuizing handen en voeten te geven. Aangezien mijn minuscule Peugeootje niet geschikt is voor een dergelijke onderneming, leende ik de Renault Espace van Hannie en Helmut. Deze kan, als alle stoelen (behalve de voorsten dan) verwijderd zijn 3m³ bergen. We zouden zaterdag 24/8 vertrekken en om beurten rijden. De woensdag ervoor haalde ik de Renault op, althans ik reed met de Peus naar Enschede en donderdag met de Renault weer terug. Deze rijdt (ook) op LPG, dus moest ik even leren tanken. 

Zaterdag 24 augustus 2013 | Nadat ik in Nederland wende aan de auto, reden we zaterdag dan eindelijk richting Portugal, een kleine 2200 km. De eerste stop was halverwege in Bayonne, nabij de Spaanse grens. Mariska vond het toch wel een beetje eng, rijden in die bak, zodat ik maar het hele eind heb gereden. met Mariska knikkebollend in de passagiers-stoel. Voor de gelegenheid gebruikte ik de TomTom die ik de dames een aantal jaar geleden geschonken had. Deze kende de straat waaraan het Ibis hotel gelegen was wel, maar niet het huisnummer. TomTom's suggestie om dan naar het eerstvolgende willekeurige kruispunt te navigeren nam ik dankbaar aan. Echter, daar staat dus nóg een Ibis hotel, zodat ik mij braaf bij het verkeerde hotel vervoegde. Het kwam uiteindelijk goed, zodat we rond 23.00 uur incheckten en zonder avondmaaltijd te bedde gingen.

Zondag 25 september 2013 | De volgende dag spoedden wij ons naar Lissabon. Net als gisteren waren de wegen in Frankrijk richting Parijs overvol. Als dat volgende week maar goed komt... In Spanje kun je LPG tanken wel vergeten, slechts een enkel benzinestation levert het. In Portugal is het wel ruim voorhanden. Ik had eind mei al gereserveerd bij pension Residencial Setubalense in Belém, een wijk ten westen van Alcântara, waar Laura en Bruno wonen. Deze wijk staat onder meer bekend om het Monument van de Ontdekkingsreizigers, de Torre de Belém, het presidentieel paleis, de bakkerij van Pasteis de Belém en diverse ambassades. We mochten kiezen voor een kamer voor of achter, welke laatste we kozen. De auto parkeerden we op de parkeerplaats in Jardim de Belém, waar het gratis is tussen 19.00 en 09.00 uur.

Het was inmiddels etenstijd Portuguese Style, dus we spoedden ons te voet naar Doca de Santo, waar we met Laura en Bruno hadden afgesproken om pizza te gaan eten bij Capricciosa Docas, net niet onder de Ponte 25 de Abril. Na een emotioneel weerzien (voor Mariska was het alweer een paar weken geleden) bestelden we drankjes (voor mij 0,4L Superbock) en pizza. Vier verschillende zodat we onderling konden ruilen. Na deze lange reis met povere catering was dit weer een verademing. We spraken morgenochtend laat af. Het is tenslotte ook vakantie.



Maandag 26 augustus 2013 | De volgende ochtend parkeerde ik de auto, omdat ik geen zin had om parkeergeld te betalen, in een zijstraat waar het gratis parkeren is. Tot mijn grote vreugde waren er nog een aantal lege plekken, dit was mijn dag!  We ontbeten twee huizen verderop a Padaria Portuguesa waar je voor 5€ voor twee personen kunt ontbijten, waarna we de toerist gingen uithangen langs de Taag. Daarna hup naar de auto en hup naar het huis van Laura en Bruno. Maar de parkeerplaats was akelig leeg en het eerste wat me te binnen schoot was dat de auto was gestolen. Een ramp natuurlijk, geleende auto, verhuizing valt in duigen en hoe leg ik dit uit? We  moesten naar de Politie, dus Bruno opgetrommeld om te helpen aangifte te doen bij de lokale dienders. Mariska vertrouwde het niet en ging nog eens kijken en zag dat er een bord stond: een grote P met een diagonale oranje balk en het woord Embaxeida, dat verdacht veel op Ambassade lijkt. Tot onze grote opluchting betekende dit hoogstwaarschijnlijk dat de auto was weggesleept omdat iemand er van uit ging dat ik wellicht fout geparkeerd had. Het was pal naast de ambassade van Oost-Timor, een land dat geteisterd wordt door binnenlandse strijd en terrorisme. Ik belde aan en een vriendelijke dame bevestigde dat dit hun parkeerplaats was en dat de politie de aldaar geparkeerde auto's zonder pardon wegsleept. Ik werd verwezen naar het politiebureau bij ons in de straat, waar men ons weer verwees naar de Polícia de Segurança Pública, 'een eind de heuvel op'. Stijf van de adrenaline liepen we gevieren naar boven en kwamen uiteindelijk bij een terrein vol wrakken en in beslag genomen auto's. Onze auto stond er ook bij en blij liepen we naar het hek om aan te bellen. Op het bordje stond dat men geopend was tot 13.00 uur. Het was 13.05 uur. Eigenwijs als we zijn belden we toch aan en een agent kwam naar het hek. Nadat Bruno de situatie had uitgelegd mochten we toch binnenkomen. Na overhandiging van 160€ mochten we gaan.


Parkeren in hun buurtje is ook geen sinecure. We probeerden de overvolle straatjes, waar men à la portuguese parkeert, laveert en claxonneert om onze arme auto een plekje te geven. Na veel vijven en zessen vonden we er één, betaald weliswaar. Ook hier tot 19.00 uur, maar op één of ander manier kon ik alleen betalen tot 17.50 uur. Ik nam het risico. We moesten die namiddag en avond wat bestellingen afleveren, maar nu was het tijd voor ontspanning. We zijn lekker gaan lunchen bij Estrela de Alcântara, Waar Laura ons trakteerde op Caracóis (slakjes) en een stoofpotje met varkensvlees en olijven. 's Avonds brachten we spullen weg naar Jair in Alfama en Joie in Parede. Een vriendelijke doch plichtsgetrouwe agent had overigens voor de resterende tijd nog een parkeerbon onder de ruitenwisser verstopt. Het was me het dagje wel.

Dinsdag 27 augustus 2013 | Ik besloot gewoon geld in de meter te gooien, waarna we, na het ontbijt, een bezoekje brachten aan het Museu da Electricidade. Dit werkelijk schitterend gerestaureerde en vormgeven museum laat zien hoe in de eerste helft van vorige eeuw Lissabon en omstreken van elektriciteit werd voorzien. De in eerste instantie op steenkool gebaseerde centrale werd aan de gang gehouden door arbeiders die onder zeer moeilijke omstandigheden zwaar en gevaarlijk werk deden. Er is ook een expositie over de inmiddels bekende alternatieve energie-opwekking. Een echte aanrader dit museum en neem er gerust een dag de tijd voor!
 


Nadat we nog even pasteis hadden gescoord reden we naar Laura en Bruno om hun dit ontbijt aan te bieden. Hierna gingen we, zonder Bruno die allerlei bureaucratische zaken moest regelen, over de brug richting Setubal waarna we een bochtig tochtje door Parque Natural de Arrábida maakten met als eindbestemming Sesimbra waar we heerlijk op houtskool geroosterde sardines aten aan het strand.


Woensdag 28 augustus 2013 | We gaan naar de stad, we liepen via Jardim da Estrela, Praça Marquês de Pombal en Avenida da Liberdade naar het kloppende winkelhart van Lissabon. Bruno moest weer iets regelen en wij gingen eerst naar Alfama, de schilderachtige wijk rond het Castelo do São Jorge. 


Donderdag 29 augustus 2013 | Ik wilde heel graag naar Cimetério dos Prazeres, niet ver van waar Laura en Bruno wonen. Mariska zag het niet zo zitten en bleef hangen in Jardim da Estrela en Bruno had het weer te druk. Ik had weer pasteis gekocht en nadat we dat opgepeuzeld hadden gingen we op weg. De begraafplaats, die ook figureert in de film Nachttrein naar Lissabon, is een stad op zich en een vreemde gewaarwording voor de nuchtere, niet-katholieke Nederlander. Bij aankomst werd de toon al gezet met het voeren van de vele zwerfkatten. Op de uiterste hoek heb je een mooi uitzicht op de wijk waar Laura woont.

Een verblijf in Lissabon is niet af zonder een uitje in Bairro Alto. We hebben een paar vrienden opgetrommeld en zijn met zijn allen wezen eten en stappen. We zijn om 01.30 uur weer veilig thuisgebracht met een taxi.

Vrijdag 30 augustus 2013 | De laatste dag in Lissabon. Tussen alle bedrijven door hebben we natuurlijk spullen gedemonteerd, ingepakt, gesorteerd, weggegooid, kortom: er werd ook nog gewerkt. Na een drankje op een terras in de buurt liepen Mariska en ik naar het gebied rond de Rua  Rodrigues de Faria, een gebied met fabrieken en pakhuizen dat een nieuwe functie heeft gekregen: kunst, cultuur, eten & drinken et cetera. Vandaag kwamen Tracy en Pedro nog langs om afscheid te nemen en zijn we naar Estrela de Alcântara voor een drankje op het terras. 


Zaterdag 31 augustus 2013 | De laatste dag van de maand en van het Portugese avontuur. Ik had geen zin om met tassen te sjouwen, dus parkeerde ik de auto voor het hotel. Vanuit het parkeerterrein is het linksaf, maar dat mag niet, je moet eerst rechtsaf en via een aantal kronkels kom je dan voor de deur te staan. Het was nog vroeg, voor zevenen en ik dacht kom, ik ga toch linksaf. Nu wil het geval dat het eerder genoemde politiebureau daar recht tegenover is, en er stond een agent in de schaduw van een boom... De goede man hield mij aan en vroeg mij in het Portugees of ik dat bord niet gezien had (vermoed ik). Ik putte mij uit in duizend excuses en mocht met Gods Gratie doorrijden. De dag begon dus goed en het werd nog beter. De auto stond op de hoek, op de stoep en de kinders sjouwden de spullen daar naartoe, ik stouwde alles in het laadruim. Bijna alles paste, alleen de stofzuiger, de strijkplank en de magnetron konden we niet meer kwijt. Klep dicht en rijden, dacht ik. Maar de klep zat niet goed dicht en daarom kreeg ik hem ook niet meer open, het slot blokkeerde. Ik zag ons al die hele auto leeghalen via de deuren om die blokkade op te heffen, maar uiteindelijk lukte het mij toch de klep open te krijgen. 

Er kon nu niets meer misgaan en we reden eindelijk weg richting Nederland. Net zoals Mariska op de heenweg zou Laura op de terugweg stukken rijden. Na de eerste stop was het zover en dat ging hartstikke goed. Toen Laura weer aan de beurt was zag ze er toch maar van af, het was te vermoeiend en het zou snel druk worden op de weg. Ik zag daar geen probleem in en reed verder de hele weg terug. We stopten voor de nacht bij Ibis Pessac, net onder Bordeaux. We waren wederom te moe om te eten en gingen meteen ons mandje in.
Zondag 1 september 2013 | De andere dag reden we gezwind richting Parijs, echter bij de diverse péages was het dermate druk dat we daar in evenzovele files terecht kwamen. Net voorbij Parijs gingen het tanken van LPG niet zo goed, het ging echt heel traag en na af- en weer aankoppelen van de vulslang ging het goed, maar de auto wilde niet rijden op gas. Dus dan maar op benzine. Toen we net voorbij de Nederlandse grens stopten, wilde ik het toch weer proberen en warempel, het werkte weer! Geen probleem! Toch?
Naschrift: Maandag, op weg naar Enschede, kreeg ik ineens allerlei berichten op het dashboard. Eerst ging het acculampje knipperen, toen de temperatuurmeter, vervolgens verscheen het woord STOP. De ANWB maar gebeld en die kwam binnen een kwartier. Van der Wiel, aangenaam! Ik hield me in en legde het probleem uit. Het bleek dat de multiriem er afgelopen was. Dat werd slepen naar de Renaultdealer in Rotterdam. Daar probeerde ik uit te leggen dat die auto echt vandaag of morgen richting Enschede moet. Mijn eigen auto staat daar en ik moet Mariska en Bruno van Schiphol afhalen. Uiteindelijk was de auto om 16.00 uur klaar en kon ik deze dinsdag heelhuids terugbrengen. Eitje!


zaterdag 10 augustus 2013

A-Tannoy-E

Soms moet je op je schreden terugkeren. Zo kocht ik in 2009 in een opwelling, zonder te luisteren, bij Correct een paar Tannoy Mercury F3 luidsprekers. Het ging een paar jaar goed maar niet optimaal, zodat ik begin dit jaar een nieuwe versterker kocht, in de hoop dat dit verbetering zou brengen. Het ging helaas van kwaad tot erger. Het geluid kwam er niet 'uit' en als je het volume opendraaide werd het gewoon lelijk. Vandaar dat ik onlangs de stoute schoenen aantrok en een afspraak maakte bij mijn oude dealer HiFi-Studio Zwaard. Ik mocht mijn oude speakers meenemen ter vergelijking en hopelijk ook om in te ruilen. Ik parkeerde een stukje verder en wilde beide luidsprekers tegelijk naar de winkel sjouwen, maar door de omvang en het gewicht verloor ik mijn evenwicht en viel steil achterover. Gelukkig heeft niemand het gezien...

Vanwege de geschiedenis wilde ik toch door met Tannoy®, waarbij na enkele weken inlezen de modellen Revolution DC4T en Revolution DC6T SE (Special Edition) de voorkeur genoten. Ik had enkele cd's meegenomen, elk met een eigen sfeer en sound. De DC4T viel meteen af, je moet de versterker heel hard zetten om daar een beetje geluid uit te krijgen (laag rendement). De DC6T SE beviel meteen, wat ook bevestigd wordt de de talloze zeer positieve recensies. Het in Schotland gevestigde maar oorspronkelijk uit Engeland afkomstige merk Tannoy® is een begrip aldaar en synoniem met het fenomeen omroepsysteem.



Tannoy® is de uitvinder van het hier toegepaste 'Dual concentric' of Coaxiale systeem, waarbij de tweeter (hoge tonen) in het hart van de mid range (middentonen) is geplaatst, zodat het geluid vanuit één punt komt, wat de plaatsing van het geluid ernstig ten goede komt. Het speciale van deze editie is verder: dubbel uitgevoerde magneten voor de tweede mid range (lage tonen), betere bedrading en wisselfilter, en last but not least een plint, waarin van bovenaf instelbare en met aluminium wieltjes te zekeren spikes zijn geïntegreerd. Vrijwel alles ook te vinden in de twee maal zo dure Precision 6.2.



Over spikes gesproken: voor de Tannoy mSub 10 subwoofer (hele lage tonen) heb ik meteen de Noorse Soundcare SuperSpikes 2 aangeschaft, ter vervanging van losse spikes die ik met montagelijm had bevestigd, wat niet ideaal is omdat die steeds loslieten.

Verder ben ik op aanraden van mijn dealer afgestapt van bi-wiring, een systeem waarbij er twee paar draden per uitgang worden gebruikt om de luidsprekers met de versterker te verbinden. Volgens hem heeft het geen enkel positief effect. Die extra kabels gebruik ik nu om de subwoofer met de versterker te verbinden, wat beter is dan de tot nu toe gebruikte lijningang die bedoeld is voor koppeling met een surroundversterker.

Tsja, en wat kost het allemaal? De luidsprekers zijn 699€ per stuk, maar ik kreeg het volle bedrag terug voor mijn oude luidsprekers, zijnde 198€. De spikes kreeg ik voor 30€ mee (10€ korting) en als klap op de vuurpijl vier vergulde bananenstekkers voor nop! 

Revolution DC6 T SE
PERFORMANCE
Recommended amplifier power (Watts RMS)20 – 200
Continuous power handling
(Watts Peak RMS)
100
Peak power handling (Watts)400
Sensitivity (2.83 Volts @ 1m)90 dB
Nominal Impedance (Ohms)8
Frequency response (-6dB)30 Hz – 35 kHz
Dispersion (degrees conical)90
DRIVE UNITS
Dual Concentric™ high frequency25 mm (1”) Titanium dome with Tulip WaveGuide™
Dual Concentric™ low frequency150 mm (6”) treated paper pulp cone with rubber surround.
44 mm (1.75”) edge wound voice coil.
Bass Driver150 mm (6”) treated paper pulp cone with rubber surround.
44 mm (1.75”) wound voice coil.
CROSSOVER
Crossover Frequency1.7 kHz
Crossover TypePassive low loss 2nd order LF, 1st order HF
CABINET
Enclosure typeRear ported
Construction15 mm particle board, internally cross-braced enclosure
18 mm MDF front baffle
Dimensions (inc. plinth and grille) 950 x 256 x 292 mm (37.40 x 10.09 x 11.50")
Volume - litres (cubic feet)29.6 L (1.045 cu. ft.)
Weight16.4kg (36.1 lbs)
FinishEspresso

donderdag 1 augustus 2013

Even uitblazen

Vorig jaar is het er min of meer bij ingeschoten, maar dit jaar genieten wij weer van een weekje Enschede. We vertrokken zondagavond met boterhammen in het gekoelde dashboardkastje. Na een uurtje rijden stoppen we altijd even voor een korte break. Op het parkeerterrein van het benzinestation stopte een bus achter ons, waar dat niet mag. Er schoot een vent naar buiten die meteen de bosjes inging voor een sanitaire stop... Daarna dromden de overige dames en heren uit om eens fijn te gaan staan paffen. We zijn er maar weer snel vandoor gegaan.

Zaterdag hadden we Sander, Mariska's vriend, ter kennismaking op bezoek. Ik had voor de gelegenheid twee kippen gebraden, waarvan er één overbleef. Daarvan hebben we zondagavond de helft opgegeten. De volgende (maan)dag hebben we boodschapjes gedaan bij Appie in de buurt en 's middags op de fiets naar het Centrum. Dat is ongeveer een kwartiertje fietsen. Je kunt daar best aardig winkelen, met als buit een flinke stapel boeken bij de AKO (1€ per stuk) en een andere stapel bij de Bijenkorf (50% korting). De middag werd afgerond met een bezoekje aan IKEA in Hengelo, waar we zowaar nog wat ontbrekend serviesgoed vonden. 's Avonds aten we de rest van het kippetje met stokbrood. Het eten werd vanzelfsprekend vergezeld van een glaasje wijn.

We hadden ons voorgenomen twee wandelingen te maken deze week, op dinsdag en op donderdag. Dinsdag viel de keus op de ANWB Archemerbergroute van slechts 7 km, net onder Ommen. Ter plaatse bleken er heel andere routes te zijn, dus hebben we er één gedaan van ruim 10 km, naar, op en rond de Lemelerberg. Het was perfect wandelweer, rond de 21°C, beetje bewolkt, lekker windje. De wandeltocht zelfs was best pittig, de Lemelerberg werd twee keer beklommen. Onderweg bos en hei met opvallend veel jeneverbesstruiken. Na drie uur waren we rond. Via Ommen, dat een beetje tegenviel, zijn we teruggereden. De avondmaaltijd bestond uit spaghetti Bolognese.



De weersverwachting is gunstig maar het wordt te warm om nog een keer te gaan wandelen. Woensdag zijn we de ANWB Sagenlandroute gaan rijden. Deze start in Borne, via Tubbergen, Ootmarsum, Denekamp en Oldenzaal weer naar Borne. Op de site van de ANWB is geen spoor meer van deze autoroutes en ook de bebording laat te wensen over. Soms moesten we met behulp van de navigatie verder, waarbij altijd wel weer een bord in zicht kwam. Onze boterhammetjes aten we in Mander, bij watermolen Bels, waar we een aantal jaar geleden een wandeling hebben gemaakt. Oldenzaal leek ons wel leuk om even te winkelen, maar dat viel hard tegen. Dit plaatsje heeft totaal geen sfeer, jammer. Na het restje spaghetti zijn we 's avonds nog even in de buurt wezen wandelen. De rest van de avond, eigenlijk net als andere avonden, heerlijk gelezen met een beker Earl Grey. Geen koffie, geen tv: heerlijk!


Vandaag zouden we weer wandelen maar het wordt echt te warm: 27°C. Carla had wel zin om weer naar de stad te gaan, ze is alleen op de fiets. Ik schrijf dit bericht en wacht op onze vrienden die een dag eerder thuiskomen. Morgen de warmste dag van het jaar...







donderdag 25 juli 2013

Déjà vu

Na een mislukte poging om afgelopen winter bij Celma en Robert hun nieuwe appartement in Rotterdam te bekijken (Carla had kiespijn en daarna kwam het er niet van), zijn we vorige week maar weer afgereisd naar hun Chambres d'hôtes in Saint-Agnan-de-Cernières, Normandië. Ook leuk. Op de heenweg zouden we de verlaten boerderij van 'Boerin in Frankrijk' nog even uitchecken, op de terugweg de supermarkt Auchan in Roncq. Het liep anders.

De heenweg was niet zonder incidenten. Celma had ons al gewaarschuwd voor oponthoud in Rouen, sowieso een obstakel van formaat. De Pont Mathilde is gesloten en de borden dirigeren je dan helemaal om Rouen heen in noordwestelijke richting, een deviation die letterlijk een omweg is. Zij stuurde ons per e-mail een gedetailleerde, betere route. Dat was dus niet het probleem. Dat kwam veel eerder, net voor Abbeville, waar de D928 ter hoogte van Froyelles met borden was afgezet maar zonder enige aanwijzing hoe dan wèl te rijden. Wij dachten met onze intelligente navigatie dat varkentje wel even te wassen, maar elke route die we probeerden  leidde weer naar die vermaledijde D928, tot we ver genoeg afweken zodat we uiteindelijk via St. Riquier in Abbeville verzeild raakten. We hadden zoveel tijd verspild dat we het bezoek aan onze boerin maar uitstelden tot de terugreis.



Enigszins bedremmeld kwamen wij dus aan maar we werden meteen getrakteerd op een barbecue, kundig aangestoken door Robert, die wel iets met vuur heeft. De maaltijd werd verluchtigd met de geluiden die een naboer (naburige boer) maakte tijdens het aan- en afrijden met de zojuist geoogste hooibalen die daarna omstandig met een vorkheftruck in de schuur werden gebracht. Het heerlijke weer, de wijn en het meer dan prettige gezelschap maakte veel goed. Voor het donker werd ben ik nog even de buurt gaan verkennen om wat foto's te maken. We maakten plannen voor de komende dagen: vrijdag naar de kust en zaterdag een boswandeling in de buurt.

's Anderendaags, net voor het ontbijt, maakte ik nog wat meer foto's in het mooie ochtendlicht. Na het heerlijke ontbijt was er nog wat brood over en dat namen we mee als lunchpakket. We reden door het prachtige Normandische landschap, via Caen, naar les Plages du Débarquement, oftewel de Landingsstranden. We waren in 2001 al eens met de meiden in Grandcamp-Maisy geweest, maar reden nu naar Colleville-sur-Mer ter hoogte van Omaha Beach, waar de Normandy American Cemetery and Memorial is gesitueerd. We bezochten het paviljoen, het strand en tenslotte de begraafplaats. Om maar eens en cliché te hanteren: indrukwekkend! We vervolgden onze weg naar Arromanches-les-Bains, gelegen aan het Gold Beach. Hier liggen nog tientallen pontons, zowel in zee als op het strand, die aldus gevormd tot 'Mulberry' haven gebruikt werden tijdens de Landing op D-Day. Na al dit oorlogsgeweld reden we via Falaise terug naar ons vakantiestulpje. Het is al twee dagen prachtig weer en het blijft voorlopig zo.



Zaterdagochtend maakten we de boswandeling in de buurt. Het is een landschap zoals wij dat graag zien: akkers, velden, bos, af en toe een boerderij en vooral geen andere wandelaars. Het belooft erg warm te worden dus we vertrekken vroeg (11.00 uur...). Celma en Robert gaan mee als gids en vertellen honderduit over de omgeving. We wijken zelfs nog af van het pad om een verlaten houtzagerij te bekijken. Er huist een bijenvolk, dus we komen niet te dichtbij. Het wordt wel erg warm en zijn blij als we weer in de bewoonde wereld zijn en heerlijk in de schaduw kunnen lezen en luieren. 's Avonds eten we heerlijke moules frites, eigenhandig gekookt door Celma, die ons al dagen verwend met hapjes en drankjes. Redelijk uitgeblust kruipen we, als het donker is, in onze mandjes.



Zondagochtend is het alweer tijd om naar huis te gaan. De terugtocht verloopt redelijk voorspoedig en we komen na twee uur rijden in Inval-Boiron aan, waar de verlaten boerderij van Wil den Hollander staat. Er is niet veel veranderd, het gras staat wat hoger en je kunt niet overal goed naar binnen kijken. Met de nieuwe camera toch maar weer wat foto's gemaakt. Binnen, in één van de schuurtjes, staat een blikje Deja Rubbing-Compound Super, dat drie jaar geleden op exact dezelfde plaats stond. De tijd staat hier stil. We eten in de bloedhitte ons lunchpakketje en vertrekken voor de laatste etappe naar Roncq, om boodschappen te doen bij Auchan, één van de vele gigantische supermarkten die Frankrijk rijk is maar die, tot onze verbazing, op zondag gesloten is. Merde!