zondag 29 november 2020

Yes I CAN

De constructie die ik vorig jaar bedacht voor de hoofdtelefoon heeft een nadeel: volumeregeling. De hoofdtelefoon is aangesloten op de pre-out van de voorversterker, dit bij gebrek aan een normale hoofdtelefoonuitgang. Het nadeel is dat, als je wat steviger geluid wilt, het volume van de luidsprekers mee gaat. Rara wie dan tegen het plafond zit!

De oplossing is een speciale hoofdtelefoonversterker aansluiten op de pre-out. Deze heeft een eigen volumeregeling en nog meer instellingen om een goede aanpassing te maken tussen het signaal en de hoofdtelefoon. 

Nu zijn eenvoudige hoofdtelefoonversterkers dungezaaid, meestal gecombineerd met een DAC en dan specifiek bedoeld voor laptops of mobiele telefoons. Maar ik vond er één, de iFi Zen CAN. Can is de Engelse nickname voor hoofdtelefoon, dus niet een plee of een blik of zo. 

De Zen CAN is een compact apparaatje dat moeiteloos in de kast kan worden ingepast. Volledig analoog, met een klasse A versterker. Ik gebruik de RCA ingang vanaf de pre-out van de CXN v2. Er zijn tal van instellingen mogelijk, waaronder de gain, een soort voorinstelling van het volume, afhankelijk van het uitgangssignaal van de voorversterker en de ingangsgevoeligheid van de hoofdtelefoon. Verder wat toeters en bellen voor meer bas en 3D geluid, iets wat ik niet ga gebruiken denk ik.

Mijn kleinzoon Julian, die denkt, waar láát ik dit allemaal...

De tussenstand:

Audiobronnen 
Versterking

AV-bronnen

 Weergevers

Netwerk
Mobiel
Software

zaterdag 28 november 2020

zondag 22 november 2020

zondag 8 november 2020

donderdag 5 november 2020

In mijn element

Nadat ik op zolder de Rotel RA-12 had herenigd met de Pro-Ject Debut II SE begon het slechte geluid op te vallen. Het klonk iel, schel en naarmate de naald het middelpunt bereikte werd het erger. Een versleten naald is dan het eerste wat je te binnen schiet. Het element is een Ortofon MC-1 Turbo, een "moving coil" element met een bewegende spoel in plaats van een bewegende magneet (of in deftige bewoordingen een "moving magnet"). Deze MC elementen hebben een lage uitgangsspanning zodat je afhankelijk van het type of een aparte voorversterker moet gebruiken of het volume flink opdraaien. Ik zat er over te denken om toch maar een nieuw MM element aan te schaffen. 

Pro-Ject is zo'n beetje getrouwd met Ortofon, een gerenommeerd Deense elementenfabrikant. Op hun site kun je een match vinden voor een willekeurige draaitafel en zo vond ik de Ortofon 2M Red, die zeg maar prijstechnisch binnen mijn budget valt. Hifi-Studio Zwaard, alwaar ik de draaitafel twee jaar geleden tweedehands kocht, beval ook dit element aan en bouwde hem voor me in. Volgende upgrade is waarschijnlijk een acryl draaischijf... 

 



zaterdag 31 oktober 2020

zaterdag 24 oktober 2020

Zuid-Hollands Landschap

Wandelen was er de laatste tijd er een beetje bij ingeschoten, maar tijdens onze laatste vakantie op Texel hebben we den draad weer opgepikt. Helaas bleek bij het aantrekken der schoenen dat de zolen van mijn Lowa's geheel waren verteerd, dus maar op de lage Ecco's rondgehobbeld.

Weer terug in Zuid-Holland, we hadden de smaak te pakken, togen we naar Landgoed Mildenburg in Oostvoorne. Carla kwam daar als kind wel vaker en we waren hier samen ook als eens geweest. Het is een gebied van het Zuid-Hollands Landschap en we besloten ter plekke dat we lid zouden worden. De week er na gingen we wandelen nabij de Tenellaplas, de Berkenroute. Op de heenweg haalden we Scotty op, de mascotte van het Zuid-Hollands Landschap, bij het Wapen van Marion. Daar hebben we nog wel een bestemming voor...

Enfin, die wandelingen gingen niet in mijn koude schoenen zitten, dus ik naarstig op zoek naar nieuwe wandelschoenen, die ik vond bij Outdoor XL in Barendrecht. Vanwege de speciale eigenschappen van mijn voeten bleken de Hanwag Banks SF Extra GTX het meest geschikt. Gelijk ook maar heuse wollen wandelsokken erbij gekocht.

De vuurdoop was een wandeling onder de rook van Zwartewaal, de Boerenzwaluwroute. Gek genoeg waren we allebei nog nooit in Zwartewaal geweest, hoewel we er toch gemiddeld twee decennia op het eiland hebben gewoond. We parkeerden aan het haventje, dat vol lag met bootjes. Daarna richting Groen Kruisweg en dan via omleiding wegens wegwerkzaamheden naar de polder. 

 

We probeerden eerst het Struinpad, maar de waarschuwingen over drassigheid hieromtrent waren niet overdreven. Dus toch maar terug en via de Hollemaarsedijk gelopen. Het gebied is ontsnapt aan de landbouw- en ruilverkavelingsgekte en doet denken aan hoe het in vroeger tijden hier geweest moet zijn. Kreken, rietvelden, opgeschoten bosjes, lage dijkjes, etc. Dit smaakt naar meer!



zondag 11 oktober 2020

zaterdag 10 oktober 2020

Nog meer herrie

Qua audio heeft de slaapkamer niet de hoogste prioriteit, maar bij tijd en wijle wordt daar wel aan gewerkt. Nadat ik afgelopen twee jaar respectievelijk de Bowers & Wilkins 685 S2 luidsprekers en ASW608 subwoofer had aangeschaft, was het nu wel eens tijd om de Rotel RA-12 versterker te vervangen. Dit lang gekoesterde voornemen werd getriggered door Laura, die in haar huisje weer muziek wilde gaan luisteren zonder tussenkomst van de TV. Dus de Rotel RA-11 van zolder fluks naar haar gebracht om aldaar een mini systeempje te bouwen met de Chromecast Audio uit de slaapkamer en de aldaar reeds aanwezige Heco luidsprekertjes. Werkt als een speer.

Daaraan voorafgaand oriënteerde ik mij op de versterkermarkt, stiekem wetende dat ik de Cambridge Audio CXA60 wilde hebben. Die won een aantal jaren geleden ***** bij What*HiFi en past in het reeds ingeslagen Cambridge Audio straatje. Dit model is inmiddels uitgelopen, dus ik kon hem weer met aanzienlijke korting kopen bij Correct.

De verschillen ten opzichte van de Rotel RA-12:

Geluidsmatig meer "3D", meer power, relaxter...

Dramatisch betere volumeknop (ALPS film type volume pot).

Qua ingangen:

  • Slechts één digitale coax, maar genoeg in deze setting (Sony Blu-ray);
  • Geen 12-volt trigger, maar geen nood, de subwoofer in auto mode schakelt in zodra de versterker wordt aangezet (was met de Rotel een probleem, vandaar de trigger);
  • Geen phono ingang, gebruik dan een aparte phono voorversterker;
  • Aparte subwoofer uitgang, een pre als je ooit een eindversterker aan de pre-outs wilt hangen;
  • Connect bus voor koppeling aan een Cambridge Audio apparaat uit dezelfde reeks (CXC/CXN). 
 
Wie weet komt het er ooit van...
 


De set tot dusverre:

Bronnen:
  • Sony Bravia KDL-32WD75
 
DAC:

Versterking:

Output:

zondag 27 september 2020

Depot op...

 


vrijdag 17 juli 2020

zondag 14 juni 2020

Get a Roon

Vroeger was alles beter, of nee, anders. Als kleine jongen was ik al vroeg met muziek bezig, luisterend naar de Philips buizenradio van mijn ouders of de platenwisselaar die er onder prijkte met 16, 45 en 78 toeren platen uit hun collectie en die van mijn broers en zusters. De eerste keer dat ik echt mijn oren spitste was met I feel fine van the Beatles (1964), daarna ging het snel. Van mijn oudste broer kreeg is een transistorradiootje voor mijn verjaardag, het was de Summer of Love. Dat was de start van mijn audio avontuur. Nu, nadat talloze apparaten de revue zijn gepasseerd, nadert een aantal jaren voor mijn pensioen van dit bouwsel de voltooiing. En dan niet met een apparaat, maar met software: Roon!

Pakweg afgelopen vier jaar heb ik met gepaste regelmaat mijn installatie uitgebreid en verbeterd. Drijfveren waren ambitie en nieuwe technologie. Dat laatste vooral ingegeven door het fenomeen streamen. Ik begon met door mijzelf geripte cd's via de Blu-ray speler vanaf mijn oude NAS. Daarna de muziekservice Deezer via de ChromeCast audio, een cadeau van dochter- en schoonzoon lief. Aansturing geschiedde met een app op de Smartphone. Vervolgens stapte ik over op Spotify aangezien dat op een gegeven moment gratis werd aangeboden door provider XS4All. Vorig jaar tenslotte bood Ruud me een slot aan op zijn Tidal family account. Tidal is, vanwege de hoge kwaliteit, een must voor de muziekliefhebber. Dat kwam trouwens goed uit, want mijn Cambridge Audio CXN v2 Series 1 streamer kan sinds begin dit jaar Tidal streamen. Dus toen in april bekend werd dat de CXN na een firmwareupgrade "Roon Ready" werd, was het pleit beslecht.

Streamen kan op veel manieren. Ikzelf stream rechtstreeks met de CXN vanaf de NAS, of via de laptop met iTunes, telefoon of tablet (diverse apps), al naar gelang het moment of mate van bedieningsgemak. De bron kan dus ook Tidal zijn (een on-line music service) vanaf alle eerder genoemde apparaten. Je raadt het al, het is het één of het ander.

Enter Roon. Met Roon is het mogelijk je eigen collectie (intern) en Tidal (extern) op één hoop te vegen. Met behulp van de onderliggende metadata is het dan een peulenschil om bijna elk denkbaar stukje informatie te benaderen, zoals hoezen, teksten (ook in scrollende karaoke vorm), de biografie van de artiest, de recensie van het onderhavige album etc. etc. Je kan Roon ook opdracht geven vergelijkbare muziek erbij te zoeken, de sky is the limit. Het fijnst vind ik al mijn muziek shuffelen, ik noem dat RadioLeo. Komende jaren zit ik gebeiteld. Technisch gesproken zijn er ook voordelen, want Roon kan het oorspronkelijke digitale signaal upsamplen naar het hoogste formaat dat je streamer aan kan.

Tja, en dan de bediening. Roon draait op je laptop (de Core) en dan via een USB kabel naar je streamer (de Output). Om nou elke keer naar je laptop te wandelen is ook weer zo wat, dus dat kan ook via je smartphone of tablet (de Remote). Nou komt het: de telefoon is hiervoor niet zo geschikt, want veel te klein. Een tablet is beter, maar Carla vond dat ik dan te veel beslag op die van haar zou leggen, dus heb ik maar uit arren moede een iPad Mini 2019 aangeschaft. Je moet toch wat!


De tussenstand:

Audiobronnen 

Versterking

AV-bronnen

 Weergevers

Netwerk
Mobiel
Software

maandag 8 juni 2020

zaterdag 16 mei 2020

woensdag 25 maart 2020

Switchhunt

Zoals ik bijna een jaar geleden al schreef, is het netwerk in je huis een belangrijk onderdeel van je audio-installatie. Toen schafte ik de iFi Audio iPower voedingsadapter aan, nu heb ik de switch als zodanig helemaal vervangen. Zoals gewoonlijk is Ruud mij een stapje voor, dus toen hij repte over de Silent Angel Bonn N8 "audiograde" netwerkswitch werd ik wel nieuwsgierig en heb ik me ook gedegen ingelezen.

Een "normale" switch is niet berekend op de eisen die audiocomponenten zoals een netwerkstreamer daaraan zouden kunnen stellen. Puristen beweren dat "data is data", maar onderzoek heeft uitgewezen dat bijvoorbeeld timing, afscherming en schone stroom belangrijk kunnen zijn en wellicht bijdragen aan een betere muziekbeleving. Diverse testen geven dat ook aan, al moet je niet meteen wonderen verwachten, aangezien elke situatie anders is en smaken nu eenmaal verschillen.

Genoemde zaken zijn door de Bonn N8 goed geregeld, getuige de uitgebreide info op de website van de fabrikant, Thunder Data. Komende tijd, geholpen door het Coronavirus, ga ik het meemaken.

Zoals gezegd heb ik de TP Link TL-SG1008D vervangen, herenigd met zijn eigen voeding en opgeborgen voor later. De iFi Audio iPower zet zijn carrière, gekoppeld aan de Netgear switch waar de NAS op zolder aan hangt, daar voort.

En passant kocht ik, bij wijze van upgrade, ook nog de AudioQuest Cinnamon UTP kabel voor de netwerkstreamer. Volgens het beproefde doorschuifsysteem ging de Forest naar de laptop en diens Pearl naar de laptop op de slaapkamer. Drie vliegen in één klap dus.


De tussenstand:

Bronnen 
Versterking
Weergevers
AV
Netwerk

zondag 2 februari 2020

Downsizen en upgraden

Vorig jaar berichtte ik over een HP G62 laptop die ik kreeg en opkalefaterde, om dienst te doen als audiostreamer in de slaapkamer. Deze kon destijds niet geüpgrade worden naar Windows 10 omdat daarvoor een werkende videodriver ontbrak. Door het nieuws van Microsoft dat Windows 7 niet meer zal worden ondersteund heb ik de sprong toch maar gewaagd, met als resultaat een beetje verwrongen beeld. Wat erger is, de USB controllers worden niet meer ondersteund dus geen USB poorten meer. Dit dreef mij tot de aanschaf van een nieuwe laptop. Voor de huiskamer wel te verstaan, want daar wilde ik al lange tijd een kleinere, doch capabele laptop. De eisen die ik stel zijn: kleiner (14" i.p.v. 15,6") dan de huidige Toshiba, qua performance gelijk of beter. De keus viel uiteindelijk op de Acer Aspire 5 A514-52-531Q die ik (uiteraard) weer bij Informatique kocht, dat is toch wel een heel fijne winkel (en 100€ goedkoper dan bij Coolblue bijvoorbeeld). 

Verrassing en leuke bijkomstigheid is dat je een extra harddisk of SSD kunt inbouwen, bracket en schroefjes worden bijgeleverd. Dat kwam goed uit, want uit de HP heb ik een Samsung 128 Gb SSD over. Verder zitten alle aansluitingen die er toe doen aan de linkerkant, erg handig! Natuurlijk moest ook Carla akkoord zijn en dat was ze. De Toshiba vervangt de HP op de slaapkamer. 

Voor de koppeling met de Streamer bestelde ik bij Wifimedia (ook al zo'n fijne en snelle winkel, alles binnen 1 dag in huis!) de AudioQuest Cinnamon USB kabel, ter vervanging én upgrade van de Forest van hetzelfde merk. Deze laatste verhuist mee met de Toshiba.

Daarover gesproken, ergens in augustus heb ik daar de Energy ESW-8 subwoofer uit 2011 vervangen door de B&W ASW608, die eindelijk in de aanbieding was bij Correct. De oude loopt nu stage bij schoonzoon lief.

Tja, verder ben ik bezig geweest met het verplaatsen van de draaitafel en vinyl naar zolder, ter completering van de man attic...

De tussenstand:

Bronnen 
Versterking
Weergevers
Netwerk
AV