zondag 19 april 2009

De Veluwe is onze prairie

Na een nacht als twee blokken geslapen te hebben stortten we ons, fris gewassen en haartjes gekamd, op het ontbijt. Dit was zeer uitgebreid en lekker. Daarna gingen we wandelen in het Speulder- en Sprielderbos, wat een 15-tal kilometers van Nunspeet af ligt. Startplaats in Het Boshuis in Drie. Er is een piepklein parkeerplaatsje wat nog net één plekje over heeft. Voor het restaurant staan tientallen Solexen geparkeerd, er start daar een rally met deze koddige tweewielers. Tegen de verwachting in is er slechts één wandeling die daar start, dus die nemen we maar. Het is de eerste wandeling van betekenis sinds 12 juli vorig jaar. Het bos staat bekend om zijn 'dansende bomen', een zinsbegoocheling die gebaseerd is op het feit dat in de loop van honderden jaren alleen de rechte bomen werden gekapt, de kromme achterlatend. Het is weer erg mooi weer, volop zon en ongeveer 18 graden. We lopen ook een stuk over de Ermelose Hei, waar het erg warm is zoals wel vaker op de hei.

Dat dit bos door de Staat wordt beheerd blijkt uit talloze gevelde bomen (het is een productiebos tenslotte) met op het zaagvlak een label gemerkt S.B.B. en een volgnummer (135.000+). Net voor het einde van de route komen we twee bekenden te paard tegen: collega Ron de B. en zijn vrouw (en ex-collega) Willeke E. Zij wonen in Vierhouten en maken vaker dergelijke uitstapjes in de natuur.

Na al dit natuurgeweld zijn we, bijgestaan door TomTom, toeristisch op huis aangegaan.


Verklaring: De titel 'De Veluwe is onze prairie' is een strofe uit het lied 'Wij zijn twee eenzame cowboys' (1958) van Johnny & Rijk. Ik zong het met mijn broer Henk (gitaar en zang) op de bruiloft van (mijn zus) Nel en Jan in 1963.

Wij zijn twee eenzame cowboys
Wij zwerven langs bos en langs hei
De Veluwe is onze prairie
Daar voelen wij ons vrij en blij
Wij zoeken naar koel, helder water
Wij barsten allang van de dorst
Ons paard is van droogte bezweken
Het rust in de buurt van Staphorst
Ouwe trouwe merrie
Waarom ging jij van ons heen
Ik zie je nog galopperen door de steppe van Drente
Bij de Amersfoorste kei begon je al te sukkelen
Nu zullen we je nooit meer zien
Jouw mooie, ouwe, trouwe paardenkop (ja daar gaat ze)
Je paardenhoofdstel hangt nu in een mottenzak bij ons in de kast
Dag merrie
Dag Marie
Wij zijn twee eenzame cowboys
Wij zwerven langs bos en langs hei
De Veluwe is onze prairie
Daar voelen wij ons vrij en blij
Wij blijven voorlopig maar zwerven
Het zwerven zit ons in 't bloed
Dus zingen we 's avonds op feessies
Want geld maakt een heleboel goed (3x)
Joechei

Zie ook dit filmpje op YouTube uit hetzelfde jaar.