dinsdag 11 augustus 2009

De zesdaagse van Enschede

6 augustus 2009 | Normaal gesproken is het twee uur rijden van Rotterdam naar Enschede. Alleen vandaag niet, want we moesten Mariska en Maaike nog even naar Eindhoven Airport brengen. Het was niet druk op de weg dus we konden lekker opschieten. Na een uurtje waren we er. Ze gingen naar Londen, voor een reünie van de rugzak-toeristen Down Under. Wij reden meteen door, via Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn. Bij Heteren zagen we een McDonald’s. Dat was precies op tijd, na (in totaal) twee uur rijden. Carla nam als vanouds frietjes en kipnuggets. Ik, omdat ik moet afkicken van de dokter wegens een te hoog cholesterolgehalte, nog één keer een Big Tasty mèt bacon. Inderdaad, groot en smakelijk. Een colaatje uit de koelbox en lekker op het terras opgegeten. Het is stralend mooi zomerweer. Daarna rap richting Enschede. Op de A1 is erg veel vrachtverkeer dus dat schoot niet op. Even na zevenen kwamen we aan. Hannie en Helmut zijn nog een week op vakantie in Bretagne. Wij komen hier elk jaar een weekje vakantie vieren als zij er niet zijn. Na ons geïnstalleerd te hebben dronken we een kopje thee in de tuin. Het is eb in de vijver, dus die moest ik snel bijvullen. Dit deed ik vanaf het hoogste punt van de cascade die nu niet gebruikt mag worden vanwege de potplanten die in de vijver staan. Het was een klaterend succes. Het is echt zo’n avond om, als het gaat schemeren, nog een flesje rosé soldaat te maken...

7 augustus 2009 | Lekker uitgeslapen en ontbeten in de tuin. Het is nog steeds prachtig zomerweer. Er komt een aantal merels badderen in een badje dat ik heb geïmproviseerd in de onderste bak van de cascade. Helaas kan ik niet dicht genoeg in de buurt komen voor een foto. Vandaag gaan we boodschapjes doen en verder lekker luieren en lezen en wat dies meer zij. Op weg naar de AH gingen we via een omweg naar de Intratruin. Deze heeft ook een dieren- en kookafdeling. Er waren echter geen leuke aanbiedingen (ik zoek nog een wok). Wel 8 tuinlampjes gescoord, Felixbrokjes (4 voor de prijs van 2, scheelt ruim 9 euro!) en een voegenkrabber met lange steel. Vanavond eten we paella en dan niet uit een pakje. Na het eten gingen we nog even wandelen, door het bomenmuseum aan de andere kant van de A35. Dit jaar verdwalen we gelukkig niet en regenen we ook niet uit onze vacht. Terug in de tuin lezen we nog een paar uurtjes, tot twee kikkers de rust komen verstoren. Het zijn enorme bruine exemplaren. Als het helemaal donker is kijken we nog een uurtje TV en dan het mandje in.

8 augustus 2009 | Het regent de hele nacht. Vandaag gaan we naar de markt en gaan we winkelen. We zouden op de fiets gaan, maar met die regen is dat geen goed idee. We kunnen de auto parkeren bij het ziekenhuis waar Hannie werkt. Er staat een prachtige Rover 95 geparkeerd. Op weg naar de markt lopen we Pieta tegen het lijf met haar dochtertje. Pieta woont sinds kort in Enschede. Zij zat op dezelfde school als Carla en Hannie (RSG Brielle). Het winkelen levert mij in ieder geval een T-shirt op. Vervolgens kochten we vis voor de avondmaaltijd. De keus is beperkt en wij worden niet vrolijk van sommige kramen. Het sterft hier trouwens van de Duitsers. Zij lieben Enschede, dat is wel duidelijk.

Na de lunch zijn we, omdat het geen terrasweer was, een eindje gaan rijden in het gebied dat bekend staat als de Hof van Twente. We rijden via Buurse en verdwalen bekant omdat ik in Haaksbergen de verkeerde afslag neem. Daarna naar Goor en dan via het Twentekanaal richting Diepenheim. Dan Hengelvelde, Bentelo, Delden, Beckum en via Boekelo terug naar Enschede. Na het vismaaltje gaan we nog even TV kijken maar Carla is al snel van de wereld en gaat vroeg naar bed. Ik kijk tot het holst van de nacht, o.a. Shine a light van de Rolling Stones.

9 augustus 2009 | Als je eenmaal in Enschede bent is het ook leuk om eens wat verder te kijken dan Overijssel lang is. In vorige jaren verzeilden wij steeds in Drenthe en dit jaar is geen uitzondering. In onze collectie wandel-kaarten hadden wij nog het gebied Drentse Aa, iets ten noordoosten van Assen. De weg erheen is long and winding, maar TomTom bood de oplossing: via Duitsland! Kon ik ook eens het gaspedaal testen. Met een gangetje van 150 spoedden wij ons noordwaarts. Bij Klazienaveen reden we NL weer in en via de N34 verder. Het is zwaar bewolkt en het regent af en toe maar het is niet koud. De wandelroute (13 km) startte in Anloo, een werkelijk prachtig brinkdorpje. We parkeerden bij de Magnuskerk uit de elfde eeuw.
 
De wandeling voert langs twee hunebedden, waar ik tot mijn schande nog nooit eerder een blik op geworpen heb. Deze foto is gemaakt bij D8. Het landschap is geweldig, bos, akkers, weiden, beekjes, beekdalen, moeras, heide, grafheuvels et cetera. Ik wil hier wel eens een weekje bivakkeren in de toekomst. De terugweg reden we in TomTom’s ‘mijdt snelwegen’ modus, zodat je relaxed weer naar huis rijdt. ’s Avonds aten we Kofta, nu wel uit een pakje. Na een uurtje TV kijken zijn we nog even het bubbelbad ingedoken...

10 augustus 2009 | Vandaag is het weer mooi weer. We hadden al besloten vandaag een korte wandeling (6 km) door het Buurserzand, onder de rook van Enschede. Maar eerst even naar de AH voor de inkopen voor het laatste avondmaal en het laatste ontbijt. Ze hebben warempel allerlei pannen in de aanbieding, ook een wok van het merk Berndes, waar ik al (een hele goede) koekenpan van heb. Scheelt zomaar 47 euro! Het Buurserzand is weer een prachtig gebied, met veel water. Je hoort de watervogels al van verre. Verder staat het bekend om de jeneverbesstruiken, een beschermde struiksoort. Het staat er vol mee, de ene nog bizarder van vorm dan de andere. Als je in zo'n bes knijpt (wat niet mag) ruik je de jenever gewoon.

De wandeling voert ook langs de Bommelas, een 'los hoes'. Dit is een boerderij met de stal en woongedeelte (lees: bedstee) in één ruimte. Het stamt uit 1840 en wordt nu na restauratie, ook verhuurd als vakantiewoning.

11 augustus 2009 | We gaan altijd even naar Deventer als we in Enschede zijn. Om ons de heen-en-weerreis te besparen gingen we op deze laatste dag op weg naar huis. Onderweg is het òf druilerig òf het stortregent. Gelukkig klaart het op als we Deventer binnenrijden. We parkeren onder de Wilhelminabrug in de parkeergarage. We hebben al trek, dus we gaan even op zoek naar een eettentje.

Het is meteen raak: Restaurant Bar Fishmarket Moskou aan de Brink ziet er uitnodigend uit, trendy en toch traditioneel, en ze hebben sushi, waar Carla gek op is. Ik neem een clubsandwich met gerookte kip. Het is allemaal heel lekker. Daarna winkelen. Bij de Big Bazar kopen we wat dingetjes en dan gaan we op zoek naar de speelgoedwinkel waar ik altijd modelautootjes koop. Dit jaar helaas geen aanbiedingen en ze hebben ook niets bijzonders wat ik per se wil hebben. Jammer. Bij Bussink kopen we weer vier koeken voor 5€ (voor het thuisfront) en we doen ook wat boodschapjes bij de AH. In de koelbox ermee en dan rap naar huis. Het is mooi geweest.