maandag 16 april 2012

Kalt gestellt

CarZilla. 
Normaal gesproken associeer je een geiser met warm water. Zo niet hier in de Vulkaneifel, waar zich een heuse koudwatergeiser bevindt, en wel in Andernach, een plaatsje ten noorden van Koblenz en gelegen aan de Rijn. Dat wilden we wel eens zien dus vandaag togen we oostwaarts naar het bijbehorende Avonturencentrum, waar fijntjes en op speelse wijze uit de doeken wordt gedaan hoe o.a. de aarde in elkaar zit en hoe een koudwatergeiser überhaupt functioneert. Begeleid door een soort hoorspel van een Duitse opa en zijn kleindochter word je langs allerlei natuurkundige en geologische fenomenen geleid die zelf een doorgewinterde leek het licht doet zien.

Hierna wandel je naar een rondvaartboot die je naar de eigenlijke geiser, een kleine twee kilometer stroomafwaarts, brengt. Het is een micro-natuurgebied, voorheen een eiland in de Rijn, nu aan de oever gelegen. Je kunt er alleen maar bootsgewijs komen, hoewel waaghalzen ook het trapje dat afdaalt van de fly-over van de snelweg dat er pal over loopt, kunnen gebruiken. Wij braveriken gaan gedwee met de gids mee. Het is er werkelijk piepklein en in het midden prijkt een berg stenen waar water rustig borrelt. Periodiek komt het water omhoog aangezien de druk onderaards dermate hoog is geworden door de daar natuurlijk aanwezige CO2 oftewel koolzuur dat het water een uitweg omhoog zoekt. We staan er allemaal omheen, de geiser begint en wordt steeds hoger. Echter door de wind of een ander natuurverschijnsel draait de straal zodat je nat wordt en moet rennen voor je leven. Het water is een beetje lauw en stinkt naar zwavel. Het is ook tamelijk ijzerhoudend zodat de hele omgeving bruin is van de roest. Als het gedruis achter de rug is merk ik dat mijn bril en cameralens onder de vlekken zit. De gids legt uit dat dit zout is dat alleen met lauw water verwijderd kan worden. Lekker dan! Na een uitvoerige uiteenzetting zijnerzijds druipen we af naar de boot. Het is inmiddels zo mogelijk nog kouder geworden en we gaan lekker binnen zitten, waar helaas de dieseldampen ons het leven zuur maken.



Nadat we zijn afgemeerd lopen we nog een stukje door Andernach en vertrekken krek als de parkeertijd is verstreken richting Mayen om nog wat boodschapjes te doen bij de Lidl. We slaan ook wat doosjes spotgoedkope wijn in, Moezelwijn voor Carla en Franse Merlot voor mij. Tankje vol bij de Shell en we kunnen weer een paar dagen vooruit...