zaterdag 15 januari 2011

Stadsgezichten

Elevador de Gloria | 2 november 2010.
Iedereen kent ze wel: de door IKEA ingelijste Vilshult stadsgezichten van Londen, New York, Parijs, ehh Amsterdam... Toch niet de minste steden. Gek genoeg ontbreekt Rotterdam in dat rijtje. Lissabon ook,  maar dat hebben ze opgelost: IKEA Portugal heeft in eigen beheer De Elevador de Gloria uitgebracht. Afgelopen november kochten we er één voor Laura en Bruno om hun huiskamer op te smukken. Mariska heeft die van Parijs, bij wijze van aandenken aan haar reisje met Laura aldaar, boven de eetkamertafel hangen.

In onze huiskamer konden we ook wel iets dergelijks kwijt, maar dan toch liefst iets met een Rotterdams accent. We hebben bijvoorbeeld al een reproductie van een naïef schilderij van Marie-Anne Meier, een Rotterdams stadsgezicht uit het midden van de jaren 80. Een paar dagen geleden hoorden we toevallig dat IKEA inderdaad een Rotterdamse versie had uitgebracht: de Erasmusbrug die ook al, prematuur en heel naïef, op voornoemd schilderij staat.

Vol goede moed reden we gisteren door de regen en in de file naar Delft, omdat de vestiging in Barendrecht nog steeds verbouwd wordt en het daar een zooitje is. Maar geen Erasmusbrug. Bleek het alleen in Barendrecht verkocht te worden! Dus wij weer in de file en door de regen derwaarts. Gelukkig waren er nog voldoende verkrijgbaar. De foto is gemaakt door Michele Falzone en is als panoramafoto al eerder in een breder kader gepubliceerd. In Delft hadden we nog wel kussenovertrekjes gescoord, die qua design beter bij het nieuwe interieur passen. Oordeel zelf!