woensdag 14 oktober 2009

Rôle ovaire Beethoven

Ondanks het drukke schema van afgelopen weken zag ik toch kans de Beatles cd's te draaien en de bijbehorende booklets te lezen, waarin naast de originele liner notes ook historische- en opname-informatie wordt gegeven, vergezeld van nieuwe foto's. Zo las ik dat, toen de Beatles in Parijs waren, zij aldaar drie nummers in de plaatslijke EMI-studio hebben opgenomen: de Duitstalige versies van I want to hold your hand (Komm gib mir deine Hand) en She loves you (Sie liebt dich). Tezelfdertijd namen ze ook Can't buy me love op, het enige originele eigen nummer dat zij in het buitenland opnamen.

Dit deed me denken aan stripheld Hamster Jovial van Parijzenaar Gotlib (1934), over een tamelijk gestoorde hopman die zijn drie welpen probeert warm te maken voor muziek en dan rock in het bijzonder. Eén verhaal, Roque Drimes, springt er uit, waarin Hamster Jovial zich verkleedt als Blouson Noir (nozem) en in zijn beste fonetisch Frans rockteksten ten beste geeft, zoals 'Aille ouante tou hold yor hènde' en 'Kent baille mie love'. Klik vooral op het plaatje hiernaast voor een vergroting.

De middenpagina van het album is verluchtigd met adaptaties van bekende plaathoezen als Abbey Road, 200 Motels, Sticky Fingers et cetera, al dan niet voorzien van het hamsterthema. Roque Drimes is natuurlijk een parodie op Rock Dreams, de serie schilderijen uit de eerste helft van de jaren 70 van de Belgische schilder Guy Peellaert (óók 1934) met daarin prachtige realistisch uitziende doch gefingeerde portretten van zijn rockhelden en -heldinnen. Peelaert, die o.a. de hoes voor David Bowie's Diamond Dogs heeft ontworpen, is in 2008 overleden, Gotlib leeft nog.