donderdag 22 april 2010

Geen vuiltje aan de lucht

Ik was gewaarschuwd. Buschauffeurs in Berlijn kunnen nogal knorrig zijn als je niet gepast kunt betalen. ‘Much too big!’ Ik wilde de lokettist al bedanken, maar hij bedoelde het briefje van 50 waarmee ik twee Einzelfahrausweisen wilde betalen. We waren net geland op Berlin-Tegel, na een zeer voorspoedige vlucht. Er waren hooguit 30 passagiers in de 737-700, dus we konden ruim zitten. Berlijn is koud. We stapten uit bus 109 op halte Adenauerplatz, een kruispunt aan de Ku’dam, zoals de Berlijners de Kurfürstendamm liefkozend noemen. Ons hotel Kima ligt aan een zijstraat.

Na het inchecken checkten wij deze luxueuze winkelstraat uit. Aan het eind worden de winkels iets gewoner, zoals een verdwaalde Zeeman, maar verder is het Louis Vuitton cum suis was de klok slaat. We zagen natuurlijk ook een Peugeotdealer en een kunsthandel annex -veiling met de intrigerende naam Leo Spik.

Nu blazen we even uit, we zijn tenslotte al vanaf 03.00 uur in touw. De hotelkamer is Spartaans maar met een behoorlijke badkamer. Het raam is prachtig met mooi, door omringend groen gefilterd licht. We wilden KaDeWe bekijken, das Kaufhaus des Westens. Het bleek een soort Bijenkorf in het kwadraat te zijn: te groot, te veel en te duur. Daarna richting Tiergarten, een park in de gelijknamige wijk dat, om de verwarring nog iets te vergroten, ook de Zoologischer Garten herbergt. Daar gaan we morgen naar toe. We liepen er al langs, je kunt gewoon van buitenaf de dieren zien. Er staan zelfs bordjes!

Verder liepen we door de Universiteitswijk, waar de Duitse nerds opgeleid worden, gesponsord door Volkswagen. Via de straatjes van Charlottenburg liepen we, terwijl de zon doorbreekt en het eindelijk wat warmer wordt, weer naar het hotel waar we uitgeteld een kleine twee uur twee uiltjes knapten. Daarna, op zoek naar een betaalbaar restaurant belandden we in een Grieks restaurant. Enorm veel eten (visschotel) bier en ouzo toe (van het huis). Mariska spijkert haar Duits bij met Germany’s Next Top Model. Het is duidelijk: vroeg naar bed en flink slaap inhalen!